Hoe lang hou je het vol? Gaan of blijven staan!

Hoeveel dagen hou jij het vol?

Goede voornemens, beloftes aan jezelf, je volgend dieet, je volgend abonnement bij de fitness, je volgend gezond voedingsschema, je volgende stop met roken, de volgende intentie dat je nu echt aan je zelfvertrouwen gaat werken, de volgende belofte aan jezelf dat je het deze keer echt gaat volhouden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik denk dat je wel weet wat ik bedoel als je even naar jezelf kijkt. We doen het allemaal! Ook ik, geen illusies maar ik vond voor mezelf wel heel wat tips om te kunnen volhouden. Want dat is het he, volhouden.

Professor Maxwell Maltz, een plastisch chirurg, schreef in 1960 een boek waarin hij vertelde dat zijn patiënten ongeveer 21 dagen nodig hebben om te wennen aan vernieuwing of aanpassing van het lichaam na een ingreep. Die zin en de studies die Maltz hier naar deed zijn de bron vanwaar we zeggen dat het 21 dagen duurt voor we iets als nieuw in onze leven hebben vastgezet. Natuurlijk gingen ze niet enkel over 1 studie verder maar werd er door anderen ook gekeken naar hoelang het duurt een oude gewoonte af te leren en een nieuwe aan te leren. Veel meer studies dan die ene van Maltz gaven aan dat we met 21 dagen niet toekomen. De meeste studies rond dit onderwerp gaven zelfs aan dat het tot 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte als standaard te integreren in je leven en je lijf of je mindset.

Zulke studies zijn natuurlijk resultaten van gegevens van testpersonen waar een globale eindconclusie is op neergezet. Het blijft uiteraard heel individueel hoelang jij er over doet om iets nieuws te integreren. Wat wel overal terug komt is dat we allemaal wel een minimum nodig hebben van 23 dagen… naar 66 dagen toe.

De goede voornemens zoals ik ze hierboven in de eerste zin neerzet. Denk eens even na voor jezelf. Wat is de laatste beslissingen tot verandering dat je genomen hebt en hoe lang heb je deze nieuwe gewoonte volgehouden? We hebben dan wel tot 66 dagen nog om iets nieuws als iets gewoons te maken maar we hebben ook maar 3 dagen nodig om een nieuwe keuze al meteen de vuilbak in te zwieren en onszelf te overtuigen dat het eigenlijk niet zo nodig was of dat het niet het juiste moment is of bla bla bla.

Ik hoor je dan al denken van; “Ah Lindsay, heb jij dan de alwetende antwoorden klaar hoe ik het wel ga volhouden?” Neen, de alwetende antwoorden niet maar ik heb in mijn leven al wel wat ‘out of the box’ beslissingen genomen naar verandering van job, van leven, afslanken, sporten, gezond eten en ook ik was een “mega uitvluchtzoeker”. Toen ik door had dat ik mezelf telkens wel ergens uit lulde om het niet te moeten doen was ik die lakse mentaliteit van mezelf zo grondig beu dat ik begon te zoeken naar trucjes, mindset gedachten, hoe graag ik het eigenlijk wel wilde, … Ik ben echt beginnen ananlyseren waarom ik het niet wou volhouden en hoe ik ervoor kon zorgen dat ik het wel ging doen. Ondertussen doe ik het zo al jaren met geweldige resultaten als gevolg. Dus heb ik de alwetende antwoorden, misschien niet, misschien wel. Ik ben in ieder geval een ervaringsdeskundige op vlak van uitvluchten zoeken in het verleden en een ervaringsdeskundige geworden hoe ik het wel klaarkrijg.

Een nieuwe levensstijl aannemen die je jezelf helemaal hebt gevisualiseerd en waarvan je echt verlangt dat deze HET gaat zijn is de meest zalige beslissing die je kan nemen en waardoor je zelfvertrouwen echt gaat boosten. Je word sterker in wie je bent, in je eigen geloof, creëert soms een ruggengraat tegen anderen die er niet in geloven, het gevoel dat je de wereld aankan, je eigenwaarde groeit en je behaalt je persoonlijke resultaten.

Met heel deze theorie en een hele persoonlijke theorie hoe ik het heb aangepakt ga ik iets doen. Ik ga een uitdaging aan om zoveel mogelijk mensen mee te trekken in het aanmeten van nieuwe gewoonten, geen uitstelgedrag meer, geen ‘ik begin volgende week wel’ gedrag, niet meer na 3 dagen denken dat het toch niets gaat uithalen en klaar ermee,… volhouden, gaan, doen, overtuiging, ballen aan ons lijf, durven, …

Alvorens ik hier een groot project van ga maken waarvan jij ook een deel van kan uitmaken heb ik verhalen nodig, verhalen over hoe het bij jou loopt als jij bijvoorbeeld beslist om vanaf morgen 3 x per week te gaan joggen. Een klein marktonderzoek zou je het kunnen noemen. Wie wil me daarbij helpen. Hoe meer verhalen en voorbeelden ik heb, hoe meer ik er zelf ook wat studie naar kan doen en hoe sterker en met meer ‘body’ ons nieuw project wordt.

Dus jij hebt dit blog gelezen. Wil jij onderstaande vragen even beantwoorden onder dit blog, via de socials of via een prive berichtje. Het maakt niet uit via welke weg EN ik ga er ook niets van publiceren online.

  • Wanneer maakte jij de laatste keer een beslissing dat je het anders ging aanpakken?
  • Ben je er ook effectief mee begonnen of bleef het bij de beslissing om het te gaan doen?
  • In welke categorie bevind je keuze zich? Sport, lichaam, mindset, sociale activiteiten, familie, afslanken, voeding,…?
  • Als je hiermee aan de slag gegaan bent, hoelang duurde het voordat je de handdoek in de ring gooide?
  • Als je de keuze gemaakt had, begonnen bent en nog niet hebt opgegeven, hoelang ben je nu dan al bezig?
  • Wat is de grootste valkuil voor jou om met een nieuwe gewoonte te stoppen?
  • Wat zou jij nodig hebben om tijdens ‘opgeefmomentjes’ toch de mindset terug juist te zetten?
  • Welke steun is voor jou cruciaal om een nieuwe gewoonte aan te leren?
  • Wat is jouw trigger om echt voor die nieuwe gewoonte te gaan? Waarom wil je dit zo graag?

 

Zo, uiteraard hoef je deze vragen niet allemaal te beantwoorden maar enkel diegene die voor jou toepasbaar zijn. Ik wil je alvast heel erg bedanken om dit eens mee te bekijken en uiteraard word jij dan ook als eerste mee op de hoogte gehouden van de resultaten en het nieuwe project!

Veel liefs,

Lindsay