Jouw hoofdmaaltijd van de dag in de avond nuttigen of liever ‘s middags? 

Die vraag stelde ik gisteren op onze socials en ik kreeg een overduidelijk kamp “avond”. 78% geeft aan dat ze liever ‘s avonds uitgebreid eten ipv ‘s middags en ik was vroeger ook bij die 78%…

Pas op, ik vind ‘s avonds uitgebreid eten of op restaurant gaan ook super gezellig hoor maar ik merk de laatste jaren dat ik veel meer smaak van mijn eten heb als wij onze hoofdmaaltijd ‘s middags eten. Dat wou ik uiteraard voor mezelf eens gaan onderzoeken. Je weet, ik zie mezelf soms als een sociaal experiment. 😉 Ik ben steeds nieuwsgierig waarom mijn brein denkt wat het denkt, vanwaar dat komt, hoe mijn lichaam reageert op voeding, emoties, gedachten, … En nu kwam ik hier uit. Waarom smaakt mijn eten beter ‘s middags en geniet ik daar soms minder van als we ‘s avonds die hoofdmaaltijd nemen.

Ik neem je mee… 

Ik neem je eerst even mee naar huis, Spanje,… Ja, vanaf nu mijn thuis en hier in België wordt de tweede thuis. 😉 In Spanje houden ze van lekker eten en dat doen ze maar liefst vijf keer per dag! (Geen vijf mega maaltijden he!)  Daarnaast vallen de etenstijden van alle Spaanse maaltijden later dan de gemiddelde Europese etenstijden en de eetgelegenheden gaan dan ook later open. Als we enkele weken in Spanje zijn geweest en we komen terug in België dan is eten om 18u heel erg vreemd voor ons. Dan is juist onze lunch binnen als we daar zijn. In Spanje eten we ‘s avonds rond 21u30. Eten en koken in Spanje is een belangrijk onderdeel van de cultuur en het dagelijkse leven. We eten daar soms zelfs twee keer per dag warm! (grote en kleine maaltijd) Spanje heeft een van de beste keukens ter wereld! Yep! Wat dacht je nu dat ik ging verkondigen. 😉  Toeristen denken vaak dat de gerechten in Spanje niet veel verder gaan dan tapaspaellatortillacerveza en sangría. Maar de realiteit is dat wij in Spanje genieten van een van de meest diverse en rijke keukens, dat onder de invloed van het Mediterrane dieet ook nog eens een van de gezondste is! Whoop Whoop!

Daarmee dat ik in onze Heal Your Health Body Coaching het proteïne dieet combineer met de mediterraanse voedingsstijl! (Wil jij meer weten over de Body Coaching, afslanken, mindset, energie,… Klik even op dit linkje https://www.healyourhealth.be/ons-aanbod/body-coaching/ )

Bij iedere warme maaltijd wordt er daarnaast ook een glaasje wijn geschonken. Oeps…. Drink met mate he…. Daarna even een zwemmeke doen in de zee en dat glaasje is eraf gezwommen.

In Spanje wordt de lunch beschouwd als belangrijkste maaltijd van de dag en is het diner vaak iets kleiner. Tussen de middag kun je vaak een menu del día (dagmenu) bestellen, vaak uitgeschreven op krijtborden tijdens de lunch. Keuze genoeg aan volwaardige en gezonde maaltijden daar. Geloof me, het zijn niet enkel de gefrituurde calamares hoor. Daarnaast betaal je voor een dagmenu soms 10 euro.

Ze lunchen zo uitgebreid mede omdat de siësta in Spanje een geweldig moment is om die tijd te nemen. In Spanje werken ze ook later dan bij ons. ‘S avonds eten de Spanjaarden dan lichtere maaltijden die minder tijd vragen om zo rustig in de avond te kunnen genieten na een werkdag. In de mediterraanse voedingsstijl hebben ze ook de principes dat je lichaam ‘s nachts rust moet krijgen en niet die zware maaltijden moet verwerken.

Dan neem ik mee in het wetenschappelijk deeltje… 

  1. Metabolisme: Sommige onderzoeken suggereren dat ons metabolisme ‘s ochtends sterker is, wat betekent dat voedsel dat in de ochtend en in de middag wordt gegeten sneller wordt verbrand dan voedsel dat ‘s avonds wordt gegeten. Dit zou kunnen zeggen dat het eten van de hoofdmaaltijd tijdens de lunch gunstiger is voor gewichtsbeheersing. Yes!!!
  2. Biologische klok: Ons lichaam heeft een interne klok die invloed heeft op onze stofwisseling en spijsvertering. Volgens onderzoek kunnen maaltijden die meer in overeenstemming zijn met onze biologische klok gunstiger zijn voor de algehele gezondheid.
  3. Glycemische controle: Je ziet via verschillende wetenschappelijke bronnen een bewijs dat suggereert dat het eten van een grote maaltijd ‘s avonds de bloedsuikerspiegel kan verstoren, wat kan leiden tot problemen met de glycemische controle, vooral bij mensen met diabetes of prediabetes.

Uiteraard is het heel moeilijk als je overdag moet gaan werken om dat ‘s middags een warme maaltijd te nuttigen. Dan is een gezonde lunch veel evidenter. In sommige culturen is het ook de evidentie om ‘s avonds met een ganse familie het avondmaal te verorberen. Eten is ook een vorm van ontspanning geworden in de huidige tijden. Het is voeten onder tafel en relaxen. Als je dit dan in de avond doet geeft dit wel een heel ontspannen gevoel.

Mijn besluit… Wat werkt voor mij en hoe denk ik erover. 

Ikzelf eet liever de hoofdmaaltijd ‘s middags. Ik kan er dan veel meer van genieten. Buiten eten, zeker in Spanje maar ook hier als het weer het toelaat, ik heb energie genoeg om te koken en de opruim nadien. Ik vind het ook ‘s middags heel gezellig om met mijn gezin, familie of vrienden rond de tafel te gaan zitten hoor. Een lekkere voedzame maaltijd erbij in grote schotels op tafel. Glaasje wijn en genieten maar. Dan voel ik mij opgeladen voor de rest van de dag. ‘s Avonds kan voor mij dus ook maar grotere maaltijden smaken me dan precies minder. In Spanje eet ik ‘s middags ook uitgebreid en als wij ‘s avonds op restaurant gaan zal ik altijd kiezen voor een kleiner tapa hapje, gegrilde visjes of dergelijke maar nooit voor een mega menu. Ik wil mijn lichaam dan stilletjes aan in de rust modus gaan brengen.

Hier in België eten wij als gezin als we met zen allen thuis zijn ‘s middags ook uitgebreid maar dat lukt natuurlijk niet altijd en dan genieten we evenzeer van die avondmaaltijd.

Mijn vraag of jij dus in kamp middag of kamp avond zit is helemaal aan jou om te beslissen. Wil je gaan afslanken? Probeer ‘s middags uitgebreid te eten zodat je lichaam de tijd heeft om die maaltijd nog te verbranden en eet ‘s avonds iets lichter of kleiner. Ik slaap er beter van en ben rustiger in mijn lijf en hoofd.

Wil je gewoon genieten? Doe dan vooral waar je heel veel goesting in hebt!

Smakelijk!

 

Share This

Share this post with your friends!