Wauw! Wat een tittel! Je dacht waarschijnlijk: “Over wat gaat die Lindsay het nu hebben?” Wel, ik moet je teleurstellen. Geen pikante verhalen maar we kruipen onder de lakens om … jawel, te slapen. (Of niet 😉 )

Ik neem je in deze blog mee naar hoe yoga jou kan helpen om beter te slapen. Ben je nieuwsgierig? Lees rustig verder!

Yoga is een eeuwenoude kennis van ademen en bewegen dat zich richt op het verenigen van lichaam en geest en het bereiken van innerlijke rust. Hoewel het vooral bekend staat om de fysieke voordelen, zoals verbeterde flexibiliteit en kracht, kan het ook een positieve invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Slaap is een cruciaal aspect van onze gezondheid en welzijn. Het is belangrijk voor het herstel van het lichaam, het reguleren van hormonen en het behouden van een goede geestelijke gezondheid. Helaas hebben veel mensen moeite om voldoende slaap te krijgen, of hebben ze moeite om een goede kwaliteit van slaap te behouden.

Yoga kan helpen bij het ondersteunen van een gezond slaappatroon. Door middel van het beoefenen van yoga, kan je jouw lichaam en geest ontspannen en kalmeren, en dit kan bijdragen aan een betere nachtrust. Yoga-oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam, waardoor je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt.

In onze Heal Your Health Academy hebben we een nieuwe yogabundel genaamd “Yoga voor een goede slaap”. Deze bundel is ontworpen om je te helpen bij het bereiken van een diepe, rustgevende slaap door middel van zachte yoga-oefeningen, rustig ademhalen en een geleide meditatie door, jawel, door mezelf. Als je dus in slaap wil vallen met mijn stem door je oren. Heel welkom op de Academy. Door deze bundel te volgen, kan je een slaapritueel ontwikkelen dat je helpt om uitgerust en energiek wakker te worden. Ik zet onderaan de link naar de Academy. De bundel bevat een intro en outro filmpje en 3 korte yogafilmpjes van 15 minuten alsook, zoals ik zei, een geleide meditatie. Haal er alles uit wat jij kan gebruiken. Yoga is lichaamswerk en proberen om bepaalde technieken te integreren in je dagelijks leven zodat je elke dag de voordelen van yoga kan ervaren.

Persoonlijk ben ik altijd al een vroege vogel geweest. Als kind woonde ik bij mijn grootmoeder en was ik gewend om vroeg op te staan. Zij sprak af met vriendinnen voor de ochtendkoffie om 6u. Hahaha ik weet het, heel crazy! Als kind was ik er meestal wel bij. In pyjama, letterlijk voor dag en dauw met een bende oma’s koffie drinken om 6 uur! Het zijn herinneringen die in mijn geheugen gegrift staan en waar ik heel fijne gevoelens aan overhoud.  Als volwassene heb ik echter soms moeite om door te slapen. Ik ben me ervan bewust dat verschillende factoren, zoals spanningen, stress, koffie, suiker, alcohol, blauwe schermen,…een rol kunnen spelen in een ontwikkelen van een goede nachtrust. En neen, ik zit niet elke avond vol stress met een glas wijn voor mijn computer voor ik ga slapen maar ik werk wel laat. Als ik gedaan heb met lesgeven en onze laatste yogi heeft zijn theetje gedronken in onze theeruimte is het soms 22u en dan kruip ik niet meteen in bed. Ik heb nog even tijd nodig om wat in mijn eigen rust te komen. Ja, ik werk soms nog eens op de computer voor ik ga slapen, ik drink al eens een wijntje en ja sommige periodes in het leven zijn iets ‘spannender’ dan andere periodes. Aan doorslapen ben ik nu eenmaal gevoelig en ik ben me daar ook bewust van. Ik voel en reageer ook op mijn lichaam als ik overdag een dipje voel. Ik maak bij periodes dat ik minder goed doorslaap ook een half uurtje tijd na de middag om even te rusten. De echte siësta dus he! Helemaal mijn ding. 😉 Ik slaap niet altijd slecht hoor. Periodes van goed slapen en minder goed doorslapen wisselen elkaar af en toch kan ik elke ochtend om 6u opstaan! Energie bommeke he! Jaren geleden ging ik voor ik ging werken van 6u tot 7u lopen, de douche in en gaan werken. Mega energie had ik dan of ik deed ‘s morgens een half uur yoga. Ook heerlijk!

De ochtend is voor mij de mooiste moment van de dag. Als, in mijn ogen, de wereld nog slaapt, voelt alles zo rustig en heeft de nacht precies de schoonheid terug over de dag gelegd.

Ook ik heb geleerd om yoga-oefeningen en meditatie te gebruiken als een manier om mijn lichaam en geest te ontspannen en me voor te bereiden op een goede nachtrust. Even mediteren, een kleine, korte yogaflow. Het doet me elke keer opnieuw weer zoveel deugd en plak daarbij een goed warm badje. Op die manier slaap ik als een roosje. Zijn er zo avondrituelen die jij al doet om beter te kunnen slapen? Zo niet en toch slaapproblemen? Bekijk je avondritueel eens heel kritisch en maak aanpassingen waar nodig. Een goede nachtrust is zo belangrijk!

Wat zijn nu heel goede oefeningen om in slaap te vallen of door te slapen? Een kindhouding of Balasana, kleermakerszit of Sukhasanan (met handpalmen omhoog), de kaars of Sarvagasana, gebroken kaars of Viparita karani en de lijkhouding of Savasana,….. Er zijn er nog heel wat andere maar dan hebben jullie bij deze al enkele houdingen en de daarbijbehorende naam in het Sanskriet. De taal van yoga. Meditatie kan ook een sterke tool zijn. Zachte muziek, rustig ademen, even de rust opzoeken, al wat zaken van je schouders laten vallen. Op die manier heeft je lichaam minder “werk” om ‘s nachts al die processen, gevoelens en emoties te plaatsen en verwerken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat yoga niet alleen een fysieke oefening is, maar ook een mentale oefening. Door regelmatig yoga te beoefenen, kan je een dieper begrip ontwikkelen van je eigen lichaam en geest, en kan je leren hoe je deze in harmonie kunt brengen. Dit kan bijdragen aan een betere kwaliteit van slaap en een algemeen gevoel van welzijn en balans.

Als je moeite hebt met het behouden van een goed slaappatroon, kan yoga dus een waardevol hulpmiddel zijn om je te helpen rust en ontspanning te vinden. Door onze nieuwe yogabundel “Yoga voor een goede slaap” te volgen, kan je op een effectieve manier yoga gebruiken om jouw slaappatroon te ondersteunen en te verbeteren. Neem een kijkje in onze Heal Your Health Academy om meer te leren over yoga en slaap of bekijk gerust andere online yogalessen.

Alles voor dat knappe, sterke, liefdevolle en vooral zelfzeker lijf!

Slaapwel!

https://www.healyourhealth.be/webshop/yoga-video/yoga-bundels/yoga-voor-de-slaap/yoga-voor-de-slaap/

Share This

Share this post with your friends!