Stress, het heeft vaak een negatieve bijklank maar we hebben er ook een beetje van nodig. In deze blog neem ik je mee naar wat stress nu net is en van waar dit komt in ons systeem, hoe ons lichaam ons waarschuwt voor negatieve stress, hoe yoga hier kan ondersteunen, hoe ik persoonlijk reageer op (overmatige) stress en geef ik enkele tips om die overmatige stress te bannen uit ons prachtige lijf. Een hele boterham maar op vraag van enkele yogi’s neem ik hier met veel liefde de tijd voor.

Wat is stress nu net? We nemen dat gemakkelijk in de mond en elk kwaaltje dat we niet kunnen verantwoorden in ons lijf “zal wel van de stress zijn”.  Stress heeft soms een negatieve bijklank en dat is eigenlijk niet helemaal terecht want we ervaren ook geregeld positieve stress en die positieve stress werkt als een soort drijfveer om doelen, verlangens, wensen, dromen te realiseren. Zonder die positieve stress zouden we geen enkele positieve spanning of drive voelen in ons lichaam en zouden we met zen allen als een stelletje robots rondlopen. Als die positieve stress van een kortdurende aard is en daarna weer wegebt is er geen enkel probleem. Net hetzelfde als acute stress. Dat is even niet fijn maar verdwijnt weer. Bv: ochtendfile, kids op tijd op school, deadlines op het werk,…. je zet je even acuut in, de situatie normaliseert en je lichaam komt terug tot rust. Zolang we bovenstaande situaties onder controle hebben vormt stress geen gevaar en zet het ons zelf in die “driversseat” van ons leven.

Maar dan… en nu komt het en heb ik zelf meegemaakt. Wat als een acute stressreactie niet meer wegebt? Ik reed toen ik van Antwerpen naar Rijkevorsel ging wonen elke dag over en weer naar Antwerpen om te gaan werken en ik hield mijn kinderen ook daar op school. Uren… stond ik in file op de E34 – E313… In het begin denk je ach ja, eigen keuze. Na enkele weken voel je de energie uit je lijf zakken op zondagavond omdat je weet dat de nieuwe file week er weer aankomt en na enkele maanden huil je dagelijks in de auto als je de kids hebt afgezet op school en nog 10 min moet verder rijden naar je werk. Kom je daar aan en zeggen ze goedemorgen en het enige dat jij eigenlijk wil ROEPEN is: “Laat me allemaal gerust!” Dan zet je lichaam de acute stress niet meer aan de kant maar houdt dat lijf die stress bij en vormt het chronische stress. Dat is nefast voor ons hoofd en lijf.

Die verkeerssituatie is nu één persoonlijk voorbeeldje. Ik heb er nog gehad. Gelukkig niet meer maar ik denk dat ieder van ons wel een situatie in het leven heeft meegemaakt of momenteel doormaakt waarbij je lichaam in chronisch stress verzeilt en er niet meer meteen uit geraakt. Daarnaast reageert ons lichaam ook op traumatische stress of post-traumatische stress. Wanneer je iets kortstondig of langer meemaakt of wanneer je iets ziet gebeuren wat zo schokkend is voor je lijf of hoofd, zo traumatisch,… neemt je lichaam het ook niet meer over en behoudt die stress zich in je lijf met alle gevolgen van dien.

Hoe waarschuwt ons lichaam ons dan want ons lichaam zendt alarmsignalen uit als we ons blootstellen aan chronische of traumatische stress. 

 • Je wordt sneller ziek. Het lichaam heeft minder weerstand of tijd om weerstand op te bouwen omdat je steeds in ‘overlevingsmodus’ bent.
 • Je slaapt veel moeilijker in of door.
 • Vermoeidheid of uitputting. Lichaam en geest zijn zo moe en je kan de rust niet geven of vinden.
 • Huidproblemen. Hiervoor is cortisol, ons stresshormoon, verantwoordelijk plus het feit dat ons lijf geen tijd neemt om cellen te herstellen. Bekijk onze online workshop hormoonyoga om hier meer over te weten te komen. https://www.healyourhealth.be/webshop/workshops/workshop-hormoonyoga/
 • Overmatig zweten. (Hormonale invloed)
 •  Verhoging van hartslag en bloeddruk (Fight or flight modus)
 • Hoofdpijn en spierpijn (spieren verkrampen)

NEGEER DEZE SYMPTOMEN NIET OF MINIMALISEER DIT NIET WANT DIT ZIJN ALARMSIGNALEN OM JE TE WAARSCHUWEN DAT HET MET JE LIJF EN HOOFD NIET DE GOEDE KANT OP GAAT.

Chronische stress werkt burn-out en depressie in de hand.

Hoe kan yoga dan helpen om met acute en/of chronische stress om te gaan? 

Meer en meer mensen voelen dat burn-out, depressie of chronische stress dichter en dichter bij hen komt staan en zoeken een manier om dit te bannen, te verminderen of mee om te gaan. Yoga kan jou in heel dat proces zeker en vast ondersteunen. Yoga kan een natuurlijke ondersteuning zijn bij stress zonder meteen de ‘zware middelen’ in te zetten. Yoga leert je om bewust om te gaan met de interactie tussen lichaam en geest. Yoga heeft steeds tot doel om je persoonlijk te doen groeien in wie je bent en wat je doet en je mooiste leven te laten beleven. Uiteraard kan dat niet als belemmerende stress gedachten de overhand nemen over je lichaam en algemeen welzijn. Het is dus belangrijk om heel bewust yoga houdingen of ademhalingsoefeningen te doen die een diepgaander effect hebben op body & mind om zo die belemmerende gedachten wat de kop in te drukken.

Deze week (week 19 juni 2023) komen er op vrijdag twee online workshops uit op onze Heal Your Health Academy. De ene workshop gaat om burn-out preventie en de tweede over stress verminderen dmv yoga. Hou onze social media dus goed in het oog want ik hou je daar op de hoogte als de workshops online staan.

Maar Lindsay, jij als yogi, heb jij dan nooit stress????

Tuurlijk wel!!!! We zijn allemaal mensen maar de eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik wel met een bepaalde manier van stress om kan tot op een bepaald niveau. Tijdens mijn carrière als verpleegkundige in het ziekenhuis wou ik steeds werken op kritieke diensten. Ik had een dosis ‘tijdelijke’ stress nodig om optimaal te functioneren. Naarmate ik ouder werd is dat wel veranderd en ben ik nu gevoeliger voor stress dan toen. Ouder in de zin van het woord want ik voel me nu jonger en energieker dan ik 26 was. 🙂

Ik voel nu dat ik mijn rustmomenten echt wil pakken. Dat ik vroeger dacht van ach, ik neem morgen wel een momentje tegenover de dag van vandaag dat ik echt durf zeggen: “Straks doe ik effe niks he mannekes! Zie dat iedereen alles heeft want ons moeder bleft zitte op hare stoel!” Of dat ik tegen mijne man kan zeggen van: “Liefje, (ja zo noem ik hem echt ;-)) deze namiddag plan ik niks. Ik wil gewoon rust en ik zie wel waar ik zin in heb.” Ik krijg stress van propvolle weekends. Dat is uiteraard een vorm van acute stress en normaliseert zich in mijn lichaam. Acute stress in de vorm van een live presentatie geven, een nieuwe yogales geven, een netwerkvoorstelling van de yogastudio e.d. geeft me dan weer net tonnen energie en zorgt ervoor dat ik zeer druk kan zijn. Dat mijn omgeving me zegt van: “Lindsay, calm down women!” Ik ben dan echt op en top energie maar heb ook geen schrik om voor groepen te spreken en te staan en daar effe mensen in te mogen en kunnen inspireren.

Chronische stress heeft dan weer een heel ander effect op mij. Ook ik heb te maken gehad met chronische stress op enkele momenten in mijn leven en ik voel dat ik me dan erg moet bewaken om niet in de negatieve overdrive te gaan. Als ik voel dat ik even geen yoga doe, onder spanning sta en geen uitweg zie dan komt dat gevoel van onmacht heel erg boven en het eerste wat op mijn pad ligt zwier ik de lucht in. Ik heb op die momenten echt iemand nodig die met mij gaat kanaliseren. Gelukkig is dat niet meer in die mate aanwezig in mijn leven maar door het ooit eens gevoeld te hebben bewaak ik mezelf wel als er nu iets op mijn pad komt om te kanaliseren.

Yoga en ademhalingswerk is zo een krachtige tool! Elke dag ben ik dankbaar dat die wereld mijn leven is geworden en dat ik elke dag mezelf persoonlijk mag laten groeien of dat ik bij een dipje weet hoe ik het moet en kan doen.

Welke tips geef ik jou mee om chronische stress te kanaliseren?

 • Beoefen yoga! Lieve jij, geloof het! Ga via deze link naar onze Heal your Health Academy en ervaar het zelf. https://www.healyourhealth.be/academy/
 • Eet gezond en prop jezelf niet vol rommel dat moet compenseren wat je ervaart of voelt omdat je niet wil voelen.
 • Mediteer… Nog nooit gedaan? Via onze Academy kan je een stress reducerende meditatie verkrijgen.
 • Drink niet te veel cafeïne of alcohol.
 • Beweeg!
 • Ga de natuur in!
 • Probeer Ashwagandha. Een poeder van de wortel van de Ashwagandha plant dat al eeuwen wordt gebruikt om de schade van stress aan je lichaam te reduceren.
 • Praat erover.
 • Neem tijd.

En de belangrijkste tip die ik je wil geven, van mens naar mens, van yogateacher en verpleegkundige naar jou toe. Bekijk de bron van je chronische stress en ga daar mee aan de slag. Zeg niet te snel dat je het niet kan oplossen maar vraag jezelf eens af hoe graag je het wil oplossen. Welke stappen kan je nemen? Drastische beslissingen of stap per stap. Weet dat jij de controle hebt over je eigen leven en je eigen gedachten. Kan je niet meteen alles oplossen en controleren weet dan wel dat jij aan het stuur zit van je leven en nog altijd de richtig mag bepalen waar je naartoe rijd of anders gezegd: “Jij bepaalt hoe je er mee omgaat.”

Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Misschien wel, maar moeilijk gaat ook. “Kick that ass” en ga voor jezelf! Elke dag opnieuw!

Liefs,

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!