Lente gelukjes…

Ik vond het een heerlijk woord toen ik het las afgelopen week ergens online. Ik dacht meteen; “Yep, dat is wat ik voel deze periode.” Lente gelukjes… Die zon die schijnt, het blijft langer licht, de lucht is niet meer zo koud buiten. Voor mij nog koud genoeg maar goed. We moeten ergens terug beginnen he. 😉

Lente gelukjes, ik schreef er in het kort al een tekstje over op onze Instagram en Facebook pagina maar wou het nog wel eens wat uitgebreider over die lente hebben en hoe we als mens wat extra happiness kunnen opsnuiven.

Zoals ik al zei in het tekstje op de socials is de lente voor mij elk jaar een nieuw begin. Ik hou van de lente en nog meer van de zomer. De herfst kan ik appreciëren en de winter mag voor mij enkel december zijn en klaar ermee. Elke keer als die lentezon zich laat zien voel ik een heel groot gevoel van dankbaarheid door mijn lichaam stromen. Dankbaar dat ik mag zijn, lachen, de warmte mag voelen tegen mijn huid, dankbaar voor wat ik doe, wie ik ben, wie de mensen rondom mij zijn enz… Dat overvalt me dan echt en daar kan ik ongelooflijk van genieten. De dagen worden langer dan de nachten en de natuur wordt terug groener. I love it!

Ik vind het heerlijk om die winter van mij af te schudden en naar buiten toe te stappen. Positieve energie in me opnemen en verspreiden want dat doe ik ook graag! 😉 In onze Yogalessen zijn we al van begin maart bezig met het thema “ontwaken”… Vernieuwen, openstaan voor frisse nieuwe ideeën, verlangens gaan omzetten in daden en groeien naar een lichtere en positievere versie van jezelf. We gebruiken hiervoor onze kruinchakra die in al onze Yogalessen wel eens aan bod komt.

Maar waarom maakt die lente ons nu ineens zo blij? 

Dat de lente dus een positieve invloed heeft op ons humeur is geen geheim. Ik voel dat heel extreem maar ik denk dat er velen zijn die dat even extreem voelen of misschien iets minder maar toch ook positiever door het leven gaan als het lente wordt of is. Dat heeft uiteraard te maken met de zon! Het zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine in onze hersenen, wat ons gelukkiger maakt. Daarnaast zorgt de lente ervoor dat we meer buiten kunnen zijn en meer kunnen bewegen, wat ook bijdraagt aan ons welzijn.

Zo aan het einde van de wintermaanden hebben we behoefte aan heel veel daglicht. We zijn dat donkere beu en hunkeren letterlijk naar licht. Het liefst een paar zonnestralen of heel veel zonnestralen maar fris licht van buiten kan ook voldoende zijn. Het lichaam maakt minder van het slaaphormoon melatonine aan en juist meer adrenaline, cortisol én wederom ook meer serotonine (het gelukshormoon). De zon geeft ons vitamine D en daardoor ook weer meer energie!

Na je werk nog even naar buiten kunnen, omdat het nu eindelijk wat langer licht is. Kristof is ook zo blij dat hij na zijn werk die surfplank weer onder de arm kan nemen en nog kan gaan surfen. Als het warmer is gingen we met ons gezin soms na een laatste yogales die ik gaf tot 21u30 nog ergens een terrasje doen. Dan heb je die energie omdat het nog licht is. Je hebt niet langer het idee dat je geen daglicht ziet en in het donker vertrekt en weer in het donker thuiskomt. Dat maakt het ook gemakkelijk om meer mensen op te zoeken. Uit onderzoek blijkt dat we in de lente meer behoefte hebben aan sociaal contact en daar ook naar handelen. En wat blijkt? Positief sociaal contact geeft ons een goed en gelukkig gevoel. Huplaaaa… Nog een reden!

We horen vogels fluiten, zien kleine dieren geboren worden en gaan meer werken in de tuin of op ons terras in de bloembakken. Dat zijn allemaal heel aardende activiteiten die weer effect hebben op je energieniveau, je zelfvertrouwen en je gelukshormoon.

Maar wat ga jij nu vernieuwen bij jezelf deze periode? 

In onze Yogalessen stellen we onszelf ook geregeld die vraag. We staan open voor vernieuwing, laten onze verlangens, wensen en ideeën los op de wereld en dat kan over 1001 dingen gaan. Zolang het maar eigen verlangens zijn.

Wat geeft jou dan die kriebels in de buik?

Een mooie oefening voor jou: maak in je agenda of ergens anders op een papiertje een lijstje met dingen waar je blij van wordt en die je graag doet alsook een lijstje met wat je deze periode wil gaan realiseren.  Alleen of met anderen. Schrijf niet alleen vanuit je denkende geest, maar laat je ook leiden door je intuïtie en de sensaties in je lichaam.

Bekijk dat lijstje geregeld opnieuw en durf gaan ondernemen in wat je hebt opgeschreven. Laat verlangens niet los en weet dat de lente het moment is om eraan te beginnen. De natuur gaat vernieuwen en groeien, laat jezelf ook vernieuwen en groeien. Geef je huis een lente schoonmaak en nog beter, geef je lichaam een lente schoonmaak. Ik vind het super om dat lijf eens even te zuiveren. In de winter heb ik daar zelf ook veel minder of amper nood aan. Veel water beginnen drinken, eens een periode zeer gezond gaan koken, wat koolhydraten uit je maaltijden halen en minder ‘zwaar’ gaan eten. Je lichaam lichter maken, je huid goed verzorgen, kleurtjes dragen al is het in de vorm van accessoires, … Het zijn allemaal dingen die ons happiness gevoel in combinatie met die lentevibes kunnen gaan versterken.

Laat je niet tegenhouden door belemmerende gedachten of patronen. Jij zit aan het stuur van je eigen leven.

Volgende week woensdag, 27 maart, houden we onze tweede vrouwencirkel. Een ideale timing nu met het begin van de lente. We hebben er ook eentje gehouden aan het begin van de winter en dat zijn periodes waarin we veel kunnen leren van onszelf en elkaar. Deze vrouwencirkel zal dus helemaal in een lentesfeertje hangen en ook als thema’s; vernieuwen, verfrissing, openstaan voor, dromen, verlangens en van denken naar doen gaan. Een groep gelijkgestemde vrouwen met liefde voor het leven en een groot hart. Een avondje onder vrouwen om elkaar te versterken en in elkaars kracht te zetten. Hapjes en drankjes horen daarbij. Fijne meditaties, zachte yogabewegingen, liefdevolle gesprekken en veel energie.

Misschien start jij de lente helemaal bij jezelf en wens ik je veel vernieuwing en happiness toe en wie weet wil jij de lente wel starten bij ons in de vrouwencirkel. Meer info rond de vrouwencirkel vind je via deze link: https://www.healyourhealth.be/ons-aanbod/vrouwencirkel/

Maak er een prachtig lente seizoen van!

Besos,

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!