Zelfliefde… mooi woord he…

Heel deze week staat in teken van volgende quote: “She fell in love with her Yoga, then she fell in love with herself”. Een mooie quote en als we hem in het Nederlands vertalen wil dit letterlijk zeggen: “Ze werd verliefd op Yoga en daarna werd ze verliefd op zichzelf.” Vertel dat tegen 70 procent van de mensen in onze maatschappij en de meesten antwoorden zullen zijn: “Amai, die sta goed met haar eigen.”, Verliefd worden op uzelf, het zal schoon zijn. ….”

Waarom mogen wij onszelf niet graag zien? Waarom moeten wij ons minder voelen dan iemand anders? Waarom mag je niet op tijd en stond voor jezelf zorgen zonder je daar schuldig om te voelen? Heeft er ooit iemand een wet opgelegd dat je jezelf voor Jan en Alleman moet wegtoveren? Heeft er ooit iemand vastgelegd dat je jezelf op de laatste plaats moet zetten en maar MOET doordoen om anderen te plezieren? Nope… Nope… Nope… Het zijn allemaal maatschappelijke beelden van hoe het volgens de “stroom” moeten zijn. Om mijn eigen geweldige quote nog eens te herhalen. “Wie met de stroom meevaart belandt als eerste bij het afvalputje.” Ge wet wa dak bedoel he! 😉 (Antwerps moet er altijd in. 😉 )

Zonder politiek een mening te uiten hier of een voorkeur aan te geven hoorde ik deze ochtend in een podcast Bart De Wever een opinie neerzetten over hoe “vrij” onze maatschappij is… Nogmaals, voor mij is geen enkele politieker heiliger als de paus en ik geef geen voorkeur maar… zijn opinie was er in mijn opzicht boenk op! Ik luister tijdens het lopen ‘s morgens naar de podcast van Dr. Servaas. Deze podcast heeft de naam ‘spreekuur’ en vind ik als gezondheidsaddict en verpleegkundige super interessant. Mr. De Wever had het over hoe wij als mensen ons soms wegtoveren om te voldoen aan een maatschappelijk beeld dat ons door de overheid in een zogezegde ‘vrije’ Westere samenleving is ingepraat. Ik citeer Mr. De Wever. “Je bent een “vrij” mens als je in onze samenleving meegaat in de massa, braaf knikt en de regeltjes volgt die soms zo benauwd zijn, je mag geen mening meer hebben want ze plakken op je mening een aanvallend antwoord. Je mag niet een stapje uit de lijn zetten of je past niet in de maatschappij, je moet milieubewust zijn, een open mening hebben, iedereen en alles toelaten in je leven, elektrisch rijden, hard werken, veel belasting betalen, je waarden en normen veralgemenen met de samenleving, het niet anders willen doen en dan ben je ‘vrij’. 

Ik geef mijn eigen opinie: Wij in deze samenleving zitten in een gouden kooitje en als we dat kooitje opendoen en anders tegenover de maatschappij staan zijn we wat dromerig, zweverig, onozel, yogavolk, naïef, niet realistisch,… Maar misschien zijn de mensen in de gouden kooi wel eens al van deze woorden en zijn wij VRIJ!

Maar goed… mijn ongezoute mening ken je en nu terug naar zelfzorg. Want zo begon dit blog natuurlijk. Voor jezelf zorgen is helemaal oke! Laat dat al heel duidelijk zijn. De quote die we deze week gebruiken geeft ook aan dat hoe meer Yoga je doet hoe meer je ook naast de mat keuzes gaat maken die jezelf ten goede komen. Het verliefd worden op jezelf moet je daarom wat nuanceren, het gaat erom om tijd te nemen om verliefd te worden op het zorgen voor jezelf. En geef nu toe… Tijd maken om dingen te doen die je ontspannen, die je blij maken, die je zachter maken of net in je kracht zetten, tijd maken om gezond te eten, te bewegen, te lachen, frisse lucht in te ademen. Alleen al door het hier te schrijven voel ik dat fijne zelfzorg gevoel door mijn aderen stromen.

Maar we doen het veeeel te weinig. Onze agenda’s staan vol met planningen voor ons gezin, onze jobs, onze sociale omgeving en als er ergens een gaatje vrij is dan zullen we daar rap rap eens iets voor onszelf zetten. Hoeveel dames of heren komen in onze studio binnen voor een yogales of gelaatsverzorging en zeggen tegen mij van: “Ja, sorry Lindsay dat het even geduurd heeft maar ik had geen tijd…”  Geen tijd… Ik heb soms ook ‘geen tijd’ maar ik maak tijd. Wat is tijd? Tijd is een statisch gegeven dat ons bij momenten wil sturen naar waar de maatschappij ons wil sturen. Werken van 9 tot 5, school van 8u30 tot 15u30, eten om 8u – 12u – 18u … In bepaalde zaken kan je niet anders… Ik weet dat ook. Je kan niet zeggen op kantoor van; “Hey mannekes ik kom vandaag om 11u en stop om 15u en morgen haal ik dat wel in.” En als dat wel kan, koester het!!! 😉  Of je kinderen eens een half uurtje later naar school brengen… Ik weet dat ook, dat gaat niet… Jammer genoeg. Leven volgens je natuurlijk ritme is zoveel leuker! (Daarom hangen er in heel ons huis geen klokken op. Daarom draag ik nooit een uurwerk. De gsm zal de echt belangrijke tijden wel aangeven. Voor de rest… We don’t care!)

Dus voor sommige zaken moeten we wel rekening houden met de tijd maar er zijn ook heel wat zaken die wel zelf kunnen plannen. Zoals die tijd voor jezelf. Wat doe jij gedurende de dag en de week voor jezelf?

Ik zorg voor me-time elke dag! Ik sta elke dag iets vroeger op. Oke ja, dat heb ik er voor over. Ik haat het dus om onder de druk van tijd te leven en snel snel kinderen naar school te brengen, boterhammen in de mond te proppen,…. Nooo doe ik niet! Ik sta op, drink water met gember, trek soms om 6u mijn loopschoenen aan, loop 5 km, drink thee, eet fruit en yoghurt, ik adem, ik ben rustig. Mijn ochtend me-time… 

Ik zorg heel goed voor mijn huid. Ik zorg voor een goede reiniging, hydratatie, juiste cremèkes aanbrengen in de ochtend en avond. Me-time! Een stralende gezonde huid laat je zelfvertrouwen groeien. Vandaar ik ook gelaatsverzorgingen en massages geef. Het boost je zelfvertrouwen en innerlijk rust! 

Ik beweeg! Heel veel, buiten de lessen die ik al wekelijks geef. Ik loop, ik wandel met de hond, ga af en toe eens zwemmen, doe mijn eigen practice.. Rust Roest! BEWEEG = me-time! 

Ik eet en kook gezond. Neen, de uitvlucht van Lindsay, ik heb daar geen tijd voor gaat bij mij niet op. Ik werkte jaren in shiften als verpleegkundige, ging daarnaast nog Yogaopleidingen volgen en had twee kleine kinderen. Het kan wel. Het vraagt planning en discipline en dat moet je inderdaad voor jezelf over hebben. Foodprepping, collect&go, goede balans tussen gezonde voeding en af en toe eens jezelf toestaan wat luier te zijn neemt de druk weg. Het kan allemaal. Het is voor mij me-time!

Ik lees heel heel graag. Het brengt me tot rust, geeft me ademruimte, laat me ideeën opdoen, laat mijn geest werken op een ontspannen manier, zorgt dat mijn lichaam ook even rust krijgt. Ik wil zoveel boeken lezen, hier liggen er ook heel veel en ook ik zeg soms:”Ik heb geen tijd om te lezen”. Maar ik zit dan wel te wachten aan de schoolpoort al scrollend over Facebook wat  op dat moment eigenlijk ook me-time kan zijn om dat boek te lezen. En dat doe ik nu ook.

Ik wandel graag met mijn hond in de natuur. Pure me-time! Natuur heelt, huisdieren helen, jij laadt op! Geloof me, al dan niet in het bezit van een hond? Ga de natuur in! 

En zo hebben we allemaal onze eigen me-time momentjes. Momentjes die we voor niets of niemand uit handen mogen geven. Momenten die ervoor zorgen dat we groeien, helen, tot rust komen, energie opdoen,… Misschien zien jouw me-time momentjes er helemaal anders uit en dat is helemaal oke natuurlijk. Zolang ook jij er maar voor zorgt dat je aan zelfzorg kan doen.

Maar hoe hou je al die me-time dingen dan vol? 

Wel ja… Als je nu denkt: “Die Lindsay, die heeft gemakkelijk praten, die heeft het allemaal voor elkaar…” Wel neen, sorry, ook ik val letterlijk in de valkuil van het mega belachelijke excuus van; ik had geen tijd… Bijvoorbeeld; ik koop een boek bij de boekenwinkel en kom thuis. Mijn man, Kristof, zegt me van oh leuk nieuw boek gekocht? Ik antwoord; “Ja, Nu nog de tijd vinden om het te lezen want ik zou niet weten wanneer.” Terwijl de woorden resoneren in mijn hoofd denk ik van; Yep Lindsay, wa ne zever!” Je hebt wel tijd om een half uur de kinderen hun kamer op te ruimen terwijl die pubers dat zelf kunnen maar je kan dat half uur niet besteden aan jezelf. Dus tuurlijk heb ik soms wat tijd om te lezen. Van jezelf een prioriteit maken zonder het een arrogantie wordt is elk ieder goed recht.

Zorg voor structuur! Als je een zelfdiscipline wil volhouden heb je structuur nodig. Ik sta elke dag om 5u30 op behalve in het weekend en dan geniet ik ook van wat langer in de armen van mijn ventje te liggen maar in de week, als ik mijn zelfzorg wil behouden sta ik vroeg op. Ik vind dat een discipline die me gelukkig maakt. Tuurlijk ben ik eens moe. Ik ben ook maar mens maar dat loopje ‘s morgens, die meditatie, dat moment alleen zijn voor de hectiek van de dag start, het geeft me de juiste energie. Ook deze ochtend was ik uit bed om 5u45 en nu is het 23u15 en ik zit deze blog te schrijven maar ik heb vandaag gelopen, een yogaworkout gegeven, met de hond gewandeld, granola gemaakt voor mijn yogi’s,  nog administratie gedaan, een personal training voorbereid voor morgen, naar de kapper geweest,… En nu ben ik moe, maar gezond moe. Zo dadelijk wat lavendel spray op men kussen en ik slaap als een roosje.

Maar zorg voor voldoende zelfzorg structuur… Het vraagt in het begin wat van je maar probeer op te bouwen. Als je wil beginnen met lopen en gezond eten, eventueel stoppen met roken, goed voor je huid zorgen, beginnen lezen,… Als je het allemaal van vandaag op morgen wil gaan integreren in een leven dat er nu heel anders uitziet gaat je brein kortsluiting geven. Na enkele dagen denkt het FOERT, ik ga terug wat zetelhangen want dit is te veel. Start met 1 of eventueel 2 dingen tegelijk en bouw op. Maak 1 maaltijd van de dag al gezond en start met 2 x per week een loopje in te bouwen. Stapje voor stapje creëer je een discipline die jouw lichaam en mindset eigen moet worden. Een discipline die deel van jou wordt.

Ons lichaam en onze geest hebben 21 tot 66 dagen nodig om oude gewoontes buiten te gooien en nieuwe gewoontes aan te leren en kracht bij te kweken. Als je een routine in zelfzorg voor een langdurige periode in je leven wil gaan integreren geef je body & mind dan ook de tijd om dit allemaal ‘gewoon te worden’,  aan te leren of vast te houden.

En als laatste tip… GENIET! Zelfzorg is sooo much fun!!! Ik zeg zoveel tijdens Yogalessen van ooh mannekes dit is fun he! En bij bepaalde houdingen kijken mensen mij aan van: Yeah Right! 😉 ook al zie ik dat hun lichaam en geest ervan geniet om eens even diep in jezelf te komen. Liggend op onze massage stoel voor een gelaatsverzorging is genieten! Het is niets moeten. Het is jouw moment. Hoezeer verlang je naar een momentje voor jezelf? Plan het dan? Doe het dan? Zoek geen uitvluchten.

Ga bewegen! Beweging zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen. Die hormonen zorgen voor ons geluksgevoel. Doordat deze vrijkomen ga je automatischer meer keuzes voor jezelf maken. Endorfines zijn verslavend. Het is een gezonde verslaving. Is het toch moeilijk?

DE MOEILIJKSTE METERS NAAR ZELFZORG ZIJN DE METERS VAN JE ZETEL NAAR JE VOORDEUR! Doe open, wandel, loop, fiets, … na 20 seconden denk je; Tuurlijk… ik voel waarom ik het doe.

En even de mist in gegaan met al je zelfzorg disciplines? Who Cares!? Elke dag, elk uur, elke minuut, elke moment is een nieuwe kans om tegen jezelf te zeggen dat je zelfzorg verdient en dat je er iets mee gaat doen. Het is nooit te laat.

Take care of yourself!

Hulp nodig? Laat maar weten. Ik brainstorm graag met je mee. Ik ontvang je graag op de mat of in onze massagestoel!

Besos!

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!