Selfcare…. zelfzorg… in het engels klinkt het misschien wat schoner maar het wil hetzelfde zeggen uiteraard. Selfcare in zonneschijn en regen want deze wisselende periode zie ik als een zegen! Yep we gaan in dit blog de poëtische toer op!

Welkom lieve lezer van ons blog #happyroadswithyoga. Het Indian Summer thema is in onze studio helemaal binnen geslopen en we hebben het met zen allen mooi kunnen verwelkomen. Vorige week maakten we de start van het thema in de lessen, blogs, podcast,… kenbaar door te gaan werken aan dankbaarheid en het gevoel van transformatie in te zetten in body & mind. Net zoals de natuur doet in deze periode van het jaar.

Deze week zet ik als subthema “zelfzorg” in de kijker. Zelfzorg is cruciaal in een Indian Summer periode. Zelfzorg is altijd een meerwaarde in onze persoonlijke ontwikkeling maar in deze overgangsperiode nog eens zo belangrijk. In dit blog neem ik je mee in mijn persoonlijke ‘selfcare’ routines die ervoor zorgen dat ik me zelfzekerder, krachtiger en gezonder doe voelen en zijn en die me tijdens deze periode van transformatie echt een houvast geven. Klinkt misschien wat ‘erover’ maar eens je zelf die routines hebt en je kan de voordelen ervaren wil je niet meer zonder!

Here we go… mijn voornaamste ‘selfcare’ tips: 

Ik ben zelf een echte “skincare” madam… Ik ben continu op zoek naar de beste producten om mijn huid te soigneren. Oogcrème, dag – nacht crèmes, serums, maskers, detox crèmekes, huidreiniging, scrubs,… I have it all! Ik probeer ook zoveel mogelijk make-up te kopen van bepaalde merken die vrij zijn van chemische rommel. Minerale make up die je huid doet ademen. Het sluit je poriën niet af waardoor er minder puistjes, vlekjes, enz ontstaan op je gezicht. Elke ochtend reinig ik mijn gezicht zeer goed, smeer ik alles wat ik moet smeren en na een inwerkmomentje tijdens men eerste tas thee begin ik make-up op te doen indien nodig. Want ja, ik loop ook zonder make-up rond… (af en toe)…. Elke avond, hoe moe ik ook ben moet mijn gezicht helemaal gereinigd zijn voor ik in bed kruip of in de zetel ga hangen. Met de zomer nog aanwezig en al een deeltje gepasseerd is mijn huid ook droger. De zon heeft een zeer goede invloed op ons lichaam maar jammer genoeg ook niet altijd. Een zonnefactor in mijn dagcrème is dus een must en ik heb het geluk (of niet) dat ik zeer zeer snel bruin. Heel mooi en leuk maar mijn huid vraagt daardoor wel wat extra zorg. Tijdens een Indian Summer periode is dus voor mij het hydrateren van mijn huid zeer zeer belangrijk!

Waar hecht ik in deze periode ook veel belang aan dat is het ochtend en avondritueel. Ik ben eigenlijk een echt ochtendmens. Ik kan om 5u perfect opstaan en de dag beginnen maar ik probeer toch nog wat rust te vinden tot 7uur als dat lukt… In de ochtend en de avond heb ik dus zo wat mijn “gewoontekes”. Voor mij ook een grote meerwaarde in heel het zelfzorg gebeuren. Ik sta op, ga mijn huid reinigen, haha, en thee maken. Ik heb in de ochtend een goede dampende tas kruidenthee nodig of… zoals de Engelse, een zwarte thee met melk. Dan zet ik me ofwel even terug in bed of ik nestel me in de zetel en ik begin te schrijven. Alles wat ik voel, wens, verlang, waar ik voor sta, wat er uit moet stroomt vlotjes door mijn pen het papier op. Tegen dan is de thee op en kan mijn dag beginnen. Voel ik me opgeladen. In de avond net hetzelfde…. Ik geef meestal Yoga ‘s avonds en ook daarna wil ik even die warme douche, die tas thee en dat momentje van ontladen… Schrijven doe ik soms maar meestal voel ik daar in de avond minder nood aan en vertel ik gewoon alles tegen mijn man. Door de drukte van de zomerperiode en de vakantie was die ochtendroutine net iets anders en nu voel ik heel veel steun en geborgenheid in die kleine maar oh zo helende momenten.

En dan slaap op zich… Slaap is een van de meest fundamentele en krachtige manieren om voor onszelf te zorgen. Het belang van slaap reikt verder dan alleen het verminderen van vermoeidheid; het heeft diepgaande effecten op onze fysieke gezondheid, mentale helderheid en emotioneel welzijn. Tijdens de slaap krijgt ons lichaam de kans om zichzelf te herstellen en te vernieuwen. Cellen worden gerepareerd, spieren groeien en herstellen, en ons immuunsysteem wordt versterkt. Een goede nachtrust bevordert dus niet alleen een gezond uiterlijk, maar ook een veerkrachtig en sterk lichaam. Het verbetert ons vermogen om informatie op te nemen en problemen op te lossen. Het helpt ook bij het versterken van ons vermogen om nieuwe ideeën te genereren en creatieve uitdagingen aan te gaan. Je leest het… slaap is goud waard en velen onder ons slapen zo slecht. Ik ben zelf ook niet de beste slaper. Ik kan zeer goed inslapen maar een ganse nacht doorslapen dat overkomt me niet veel. Ik heb hier onder tussen ook wel en manier in gevonden. Vroeger verzette ik me hiertegen. Ik lag rond te kijken in die donkere ruimte, ogen toeknijpen, nog eens zo draaien, nog eens anders draaien, een ander kussen nemen… Nu weet ik dat het voor mij allemaal niet helpt. Ik steek mijn klein lichtje aan. Neem mijn boek. Ik lees twee pagina’s en dan denk ik oooh ik ben moe… Ik leg me neer en slaap.

Tips voor Betere Slaap die ik ‘probeer’: (only human he) 

  • Creëer een comfortabele en rustige slaapomgeving.
  • Stel een regelmatig slaapschema in en probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.
  • Vermijd schermen zoals smartphones en laptops minstens een uur voor het slapengaan, omdat het blauwe licht je slaaphormoon melatonine kan verstoren.
  • Beperk cafeïne en zware maaltijden laat op de avond.
  • Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling of lichte yoga om je geest voor te bereiden op rust. (Huplaaaa… lesjes boeken dus!)

Kortom, het belang van slaap in zelfzorg kan niet genoeg benadrukt worden. Het is een integraal onderdeel van een gezonde en evenwichtige levensstijl, en het investeren in goede slaapgewoonten is een waardevolle en liefdevolle daad voor jezelf.

Dat we bewegen ook als bron van zelfzorg mogen zien is uiteraard geen geheim. Ik geef zelf ongeveer 10 uur les per week. Soms iets minder maar soms ook meer. Daarnaast wandel ik dagelijks een uur met onze hond. En dat zijn geen mini stapje… met dat zot geval van ons moet je doorstappen! 😉 Vroeger liep ik frequent maar dat laten mijn knieën jammer genoeg niet toe door op jongere leeftijd te intensief te hebben gelopen met de foute voorbereiding en waarschijnlijk de foute loopschoenen. 2 x per week probeer ik te gaan zwemmen dus ik denk dat ik voldoende beweging heb in mijn week. Maar hoe onderhoudt je jouw lichaam nu na een sportinspanning. Ook dat is onderdeel van zelfzorg en ben ik voor mezelf heel streng op!

Wat zijn mijn persoonlijke dingen die ik doe na het sporten? Daarom niet alles altijd tegelijk maar ik probeer er echt wel goed op te letten.

1. Hydratatie: Tijdens het sporten verlies je vocht door zweten, wat kan leiden tot uitdroging. Drink voldoende water na je training om je vochtbalans te herstellen. Dit helpt niet alleen bij het herstel, maar ondersteunt ook je algehele gezondheid.

2. Cool-down en Stretching: Eindig je trainingssessie met een lichte cool-down en rekoefeningen. Dit helpt je lichaam geleidelijk aan weer tot rust te komen en voorkomt stijfheid in de spieren. Focus op de spiergroepen die je tijdens de training hebt gebruikt.

3. Voeding voor Herstel: Na het sporten heeft je lichaam behoefte aan voedingsstoffen om te herstellen. Richt je op eiwitrijke voeding om spierherstel te bevorderen, en kies ook voor koolhydraatrijke voedingsmiddelen om je energievoorraden aan te vullen. Ja dat mag als je regelmatig sport. Koolhydraten hebben we ook nodig.

4. Rust en Slaap: Geef je lichaam voldoende tijd om te rusten en te herstellen. Slaap speelt een cruciale rol bij het herstel van spieren en weefsels. Zorg voor een goede nachtrust om je lichaam te ondersteunen. Zie de tips hierboven rond slaap.

5. Massage: Een zachte massage kan helpen om spierknopen en spanning te verminderen. Dit bevordert de doorbloeding en verlicht eventuele spierpijn. Soms vraag ik een massage maar dan is het van: “Seg… jij vraagt dat elke dag! Dan zeg ik schat, ik sport ook elke dag… en dat is zo belangrijk om mijn lichaam op pijl te houden. En dan komt het antwoord… Jaja tis goe… Ge kunt het goe uitleggen he. hihi” 

6. Neem een warm bad: Een warm bad kan wonderen doen voor ontspanning en spierherstel. Voeg wat badzout toe aan het water om spierpijn te verminderen en de ontspanning te vergroten. Wij brachten zout mee speciaal daarvoor uit een zoutmijn in Spanje! Echt zalig!

7. Luister naar je Lichaam: Elke persoon en training is anders. Luister naar je lichaam en pas je herstelroutine aan op basis van hoe je je voelt.

En als laatste in mijn persoonlijke zelfzorg rituelen (neen als voorlaatste 🙂 )
Voeding!!!!!! Eet gezond! Seizoensgebonden. Vul je lijf niet met rommel…
Ik maak vandaag ook een heerlijk snack met gepofte quinoa, dadels, pure chocolade…. echt heerlijk! Ik post het deze avond op onze socials ter inspiratie!
En dan echt het laatste…. geniet van het leven… doe wat je wil doen, voel je vrij, lees, lach, adem, spring, huppel, wees jezelf…

In de dans van het leven, een eigen melodie, Zelfzorg is de notenbalk, een harmonie. Geniet van de kleine dingen, in zonneschijn en regen, Liefde voor jezelf, een mooie zegen.

Luister naar de stilte, adem diep en vrij, In zelfzorg vind je rust, in overvloed en blij. Een glimlach, een moment van pure pracht, Leef in het nu, met liefde en kracht.

Koester elke dag, omarm de nacht, Zelfzorg leidt je zacht, als een ster die lacht. In het leven genieten, van begin tot eind, Zelfzorg is de sleutel, je beste vriend.

(Beetje zelf gemaakt en een beetje overgenomen… samen gebundeld voor jou… )

Liefs,

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!