Home » #roadtothedream Spaans of Catalaans?
Vandaag een dagje platte rust voor me! Als je jezelf steeds 200% geeft dan geeft je lichaam je plots even een signaal dat je een beetje gas moet terugnemen. Ik weet het allemaal heel goed want ik adviseer het dagelijks aan anderen hier in de yogastudio en toch doen we het zelf niet altijd. Na nog geen 30 min lesgeven gisterenavond zakte mijn bloeddruk en hup… Lindsay moest plat op haar matje gaan liggen. Geen kracht meer in armen en benen en zweten!

Maar! ik heb de liefste yogi’s die me goed geholpen hebben en ik heb de liefste echtgenoot die me met alle liefde verzorgd heeft! Vandaag dus een rustdagje voor me en daarna ga ik er terug voor. Opgeladen en terug vol drive en positieve vibes om een nieuwe yogaweek te starten.

Het is niet de bedoeling dat ik elke dag een nieuwe blog schrijf maar op deze rustdag kan ik wel ons verhaal doen over de Spaanse/Catalaanse taal waar we soms tegenaan lopen. l’Estartit is zoals eerder gezegd een dorpje in Catalonië. Catalonië is één van de 17 Spaanse autonome regio’s met als hoofdstad Barcelona. De meerderheid van de Catalanen zou dan ook graag dit gebied onafhankelijk maken van Spanje. Zij hebben een natie gevormd in Spanje. Een natie zoals het woord het zegt maar zonder politieke waarde want de natie blijft tot op heden het Koninkrijk Spanje in het algemeen.

We merken dit ook heel sterk als je rondrijdt in Catalonië. Overal grote Catalaanse vlaggen en hier en daar een kleine Spaanse vlag. Op bruggen en gebouwen, verlichtingspalen enz staat het onafhankelijkheidssymbool weergegeven alsook de foto van de toenmalige regiopresident Carles Puigdemont kom je zeer veel tegen in het straatbeeld. Je merkt dus dat dit blijft leven, heel sterk in het bloed van de Catalanen zit en dat er toch wel een kloof is tussen de regio Catalonië en het overige Spaanse grondgebied.

Catalonië heeft dus ook een eigen taal, het Catalaans, en laat dat nu net helemaal anders zijn dan het Spaans. De lokale bevolking verwacht ook dat je als nieuwe inwoner van Catalonië Catalaans spreekt! Op de scholen wordt in het Catalaans lesgegeven en is Spaans de tweede taal. Omdat Catalonië onderworpen is aan de Spaanse grondwet zijn ze wel verplicht om alle officiële info in de twee talen weer te geven.

Dus wij op zoek naar een taalopleiding Catalaans. Niet simpel als je nog geen deftig Spaans kan want het bouwt er wel op verder. Ik ken al wel wat Catalaanse woordjes omdat ik er al veel ben geweest maar voor Kristof, die meer Spaans kan als ik, is het wel verwarrender. Bepaalde vanzelfsprekende woorden voor hem zijn helemaal anders in het Catalaans en dat is dan voor hem weer aanpassen. Een taalopleiding Catalaans wordt dus wel aangeboden maar met als vooropleiding de Spaanse taal. En dat is wat we nu gedaan hebben. We volgen op ons eigen tempo Spaanse lessen (jaaropleiding) en als deze voldaan is starten we de opleiding Catalaans. We vinden het zeer belangrijk dat we ons toch deftig kunnen uitdrukken in de taal van onze nieuwe woonplaats.  Dat verwachten wij hier ook als er mensen uit andere landen deel willen uitmaken van onze maatschappij. Dus ook wij willen dit kunnen alvorens we ons leven daar uitbouwen. En we hoeven het niet perfect te kunnen, een goede basis zodat we op gang geraken is voor ons oké en ik geloof zeker en vast dat je de gedetailleerde taal onder de knie krijgt door daar te werken en te spreken met mensen.

Toen we onze opleiding Spaans aankregen thuis schrokken we ervan hoeveel woordjes wij denken te kennen in ons “toeristen Spaans” en eigenlijk anders worden uitgesproken. We bladerden de ganse opleiding door en keken elkaar aan met een blik van oké, we hebben werk voor de boeg. Elke dag proberen we wat te oefenen maar we moeten er toch iets meer tijd voor uitrekken. Het grappige is dat we nu naar elkaar berichtjes sturen met half Nederlands – half Spaanse woordjes. Of tegen de kinderen hier in het Spaans iets antwoorden waarbij we dan de “ongeïnteresseerde puber-ogen” krijgen. SO MUCH FUN ! 🙂

Ik en Kristof hebben ook een gezonde concurrentie onder elkaar voor wie al het beste Spaans kan. We zijn allebei nogal gedreven in ons plan en dat uit zich in grappige situaties. Woordjes afvragen, elkaar verbeteren op de uitspraak, geïmproviseerde gesprekjes onderling met de woorden die we al kennen enz. En we moeten toegeven, Spaans spreken tegen elkaar is best sexy! 🙂

Binnenkort zal ik dus yogales geven in het Spaans. Hihi, neen hoor, al moet ik het misschien hier en daar eens proberen tijdens de lessen. Daar zal ik het ook moeten doen! Maar met heel veel plezier en als je ons tegenkomt? Zeg gerust Hola in plaats van Hallo. 🙂

Adios!

 

0 Comments

Submit a Comment

Share This

Share this post with your friends!