Wat als ze je plots zeggen dat de hoogte en laagte ervaringen die je onlangs en ook de jaren hiervoor hebt gehad de oorzaak zijn van een post traumatisch stress syndroom? Ik? “Da zal wel” … er zijn mensen in de wereld die vele ergere dingen meemaken. En toch is het zo Lindsay… Ik moet zeggen dat ik er even stil van was.

Ik hou me dag in en dag uit bezig met Yoga, mindfullness, meditatie, schoonheidszorg, … alles wat me zoveel kracht, energie en liefde geeft. “Gelukkig had je al die tools”; zei die therapeute… Ze hebben je laten groeien en je bent er op die manier mooi doorgekomen. Wauw dacht ik dan. Yoga en meditatie, je moest me er echt niet meer van overtuigen maar blijkt nogmaals dat ze zo een krachtige werking hebben op je lichaam en je geest. Ik wist wel dat ik voor mijn huwelijk met Kristof enkele moeilijk jaren achter de rug had en dat ik nadien hier ook voor hete vuren gestaan heb. Allemaal omdat ik wist hoe ons leven, van mij en Kristof er kon uitzien, wat onze doelen waren, hoe we er als gezin wilden staan, onze emigratieplannen,… Blijkbaar at het me vanbinnen toch helemaal op en kon ik met Yoga en meditatie het elke keer terug herstellen. Ik heb er ook nooit een issue van gemaakt dat de dingen hier moeilijk voor me zijn gemaakt maar zoals ik afgelopen weekend hoorde van een nicht van Kristof. Gij zijt zo’n zotte, krachtige vrouw. We zijn nog geen vijf jaar verder en je hebt een mooi huwelijk, een eigen zaak, de mensen hier zien je graag, je hebt gezonde kinderen die hier in draai gevonden hebben, je gaat naar Spanje o”m de vijf botten”, … Je hebt het voor elkaar gekregen he Lindsay. Dan blinken mijn oogjes en zeg ik jaaaa… absoluut, dan volgen er knuffels en high fives en dan moet ik toch effe naar de wc lopen want dankzij de yoga en meditatie heeft het me niet opgegeten vanbinnen. Maar er zijn restanten… de zogenaamde PTSS… posttraumatische stress.

En dat had ik dus vorige week…. voor wie ons volgt op de socials… Ik was zo emotioneel met in mijn vorig dorp rond te lopen. Gelukkig voelen veel mensen me goed aan en ben ik goed sociaal omringt maar dat gaf me stress, ik kon niet blij zijn. Ik had er ook kunnen rondlopen met een gevoel van wauw, dit dorp vind ik veel mooier dan Grobbendonk maar in Grobbendonk is mijn zaak en mijn gezin en dat is mijn thuis. Wie weet komen we nog terug naar hier. Of niet… Open houding…

Maar neen, dit is een achtergebleven symptoom van de voorbije jaren dat niet geplaatst is.

Gelukkig, echt gelukkig is Yoga, meditatie, schoonheid, ontspanning en wellness mijn job en zit ik daar helemaal in waardoor ik de juiste handvaten heb en na enkele dagen weer sta te springen en weet ik van waar het komt. Ik werk er nu zelf ook aan om daar echt volledig los van te komen. Ik vergat vorige week uit emoties zelfs om havermoutkoekjes te bakken zoals ik beloofd had aan mijn yogi’s die de lessen op donderdag, vrijdag en zaterdag volgde.

Jij bent hier op je plek Lindsay, met alles in je handen en een geweldige man naast je! Feel free! Ik hoor de woorden resoneren… En ik weet het ook wel. Het zijn de dipjes die nazinderen maar ook dat komt wel goed.

Maar wat is dat nu net, dat posttraumatisch stresssyndroom? 

Ik ging op onderzoek, want zo ben ik… Mijn eerste gedacht was oke, ik ga hier anderen ook mee willen helpen want er gebeuren in de wereld zoveel vreselijke dingen die mega trauma’s veroorzaken dus wie ben ik om te zeggen dat er kleinere trauma’s schuilen in mij die me onderuit proberen te halen. Maar een trauma hoeft niets vreselijk te zijn. We nemen dat in ons leven zo groot op dan dat de impact is op je dagdagelijks leven. En praten is GOUD… Ook al vertel je dat zogenaamde trauma 1000 keer, dan is de nood er om het te laten horen en gehoord te worden en is het niet klaar met je.

Over welke trauma’s spreken we dan?

 • Scheidingen
 • Een ongeval
 • Een overlijden
 • Heftige, medische riskante ingrepen/bevallingen
 • Ruzies met familieleden
 • Bedreigingen
 • Een heftig ontslag
 • Jezelf verliezen in een burn-out of depressie
 • Psychische of emotionele verwaarlozing
 • Bedrog
 • ….

Het lijstje kan wel even verder gaan maar we hebben in onze levens allemaal wel iets meegemaakt wat voor ons persoonlijk een ‘trauma’ is… Als we spreken over terreur, oorlogsmisdaden, verkrachting enz… is dat natuurlijk nog een grens verder en zal Yoga het niet allemaal oplossen maar ik spreek hier vanuit een wetenschappelijk boek dat ik las rond levenstrauma’s en hoe we daar jaren later nog stress van kunnen krijgen ook al denken we dat het voorbij is.

Wat voel je dan? 

We HERBELEVEN sommige zaken terug:

 • Bij herbeleving lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde.
 • Je hebt nachtmerries en slaapt onrustig.
 • Je hebt herinneringen aan de gebeurtenis die steeds weer terugkomen.
 • Wanneer je aan de gebeurtenis denkt, krijg je hartkloppingen, ga je trillen en zweten en kun je niet goed meer ademhalen. Je voelt je verlamd van angst.

We VERMIJDEN bepaalde zaken:

 • Bij vermijding ga je alles uit de weg wat aan de traumatische gebeurtenis doet denken. Zo bescherm je jezelf tegen de heftige emoties. Je ‘vergeet’ de hele gebeurtenis of bepaalde momenten eruit. Dit heet verdringing.
 • Je voelt soms helemaal niets meer en doet alles op de automatische piloot.
 • Je ontkent wat er is gebeurd en vlucht ervoor weg door bijvoorbeeld keihard te werken of veel te drinken.
 • Je wilt niet praten over wat er is gebeurd en sluit je af voor de mensen om je heen en nochtans is praten goud waard.

We hebben bepaalde GEDRAGINGEN die een alarmbelletje doen afgaan:

 • Je voelt je voortdurend gespannen en ‘opgefokt’.
 • Je verliest snel je geduld en bent snel boos.
 • Je hebt last van plotselinge huilbuien.
 • Je schrikt snel en bent overgevoelig voor elke onverwachte situatie of gebeurtenis.
 • Je zoekt gevaarlijke situaties op; je gaat bijvoorbeeld veel te hard rijden.
 • Je gebruikt verdovende middelen zoals drugs en alcohol.
 • Je bent somber, vindt niets leuk of interessant.
 • Je voelt je schuldig aan het gebeurde en maakt jezelf verwijten: ‘Dan had ik maar niet…’
 • Je voelt je minderwaardig.
 • Je kunt je slecht concentreren.
 • Je bent doodmoe, maar kunt toch moeilijk inslapen of doorslapen.

Maar ook LICHAMELIJK kan ons lichaam vragen om aandacht te geven aan PTSS:

 • Je krijgt hartkloppingen.
 • Je begint met trillen.
 • Je begint te zweten.
 • Je krijgt ademhalingsproblemen.
 • Je voelt je verlamd van angst.
In het verleden herkende ik me in toch een aantal van bovenstaande zaken. Zoals ik al tien keer vertelde heeft Yoga en meditatie ervoor gezorgd dat ik telkens terug naar de bron van mezelf kon gaan en me kon opladen. De weggevreten stukjes kon helen en heb ik uiteraard ook een prachtige familie en gezin. Mijn “het glas is halfvol ipv halfleeg” karakter hielp me uiteraard ook en elke dag dat ik nu leef is een dag die vrijer is van PTSS en zoals ik en mijn man tegen elkaar zeiden afgelopen week. Ons leven is al zo mooi… wat moet dat zijn als jij hier op deze plek ook nog eens helemaal naar buiten komt en die zotte Lindsay gaat zijn overal.
Het is geen schande om erover te spreken he en omdat ik zelf heb ervaren hoe het werkt op je lichaam, wat je voelt, hoe je ademt, hoe je gedragingen en emoties zijn en hoe Yoga me geholpen heeft, ga ik dit delen!
Want ik voel me nu sterker dan ooit…
Op 2 maart 2024 geef ik een workshop speciaal voor iedereen die zich hierin herkent. Ik geef graag weer wat PTSS net is, lichamelijke anatomie en geestelijke uitingen van een lichaam dat alarmpjes laat afgaan. Daarnaast doen we gerichte meditaties en Yogaposes, deel ik de boeken die ik las en gerichte mindfullness oefeningen.
Twijfel niet, praat, stel acties en maak jezelf sterker dan ooit want het leven is te mooi, te kort en te liefdevol om te blijven hangen in de negatieve, toxische gedragingen van anderen.
Dikke zoen!
Lindsay

 

Share This

Share this post with your friends!