Een yogalifestyle creëren is meer dan een uurtje of twee uurtjes per week op de mat zitten en je flows en asana’s doen. Het is een combinatie van die beoefening en zorgen voor een even mindfull en gezond leven naast de mat. Maar wat is een gezond leven? Gezond zijn is een combinatie van lichamelijke, geestelijke, energetische, emotionele en spirituele balans. I know, dat is gene evidente he! Maar wat heeft er een mega invloed op al die aspecten van gezond zijn? Yes, voeding!

Voor mij is voeding altijd een heel belangrijk onderdeel geweest van mijn volwassen leven, als puber propte ik alles binnen ;-). Mijn lichaam is gewoon heel gevoelig aan het opnemen van verschillende voeding en dan vooral mijn gewicht. Ik kan heel snel bijkomen en heel snel ook terug vermageren. Heel vreemd is dat maar ik ken op mijn 36 mijn lichaam heel goed en ik voel onmiddellijk aan wat er gebeurt in mijn lijf als ik me volprop met rommel of als ik heel gezond eet. Dat laatste heb ik enkele jaren geleden tot in het extreme gedaan. Ik at zeer zeer ‘clean’. Ik had een documentaire gezien op Netflix rond de voedingsindustrie en heb die met open mond bekeken. Ik durfde nadien niets meer in mijn mond steken. Hoe ze alle manipuleren voor kleur, smaak of vorm te geven. Neen… ik deed er niet meer aan mee en at zeer zeer gezond. Het was ook geen opgave. Ik deed dat vanzelf. Ik gaf het mee aan mijn kinderen die dat natuurlijk minder leuk vonden maar goed. Ik voelde me niet alleen super in mijn lijf toen, je zag dat ook aan mijn huid… Maar… iets dat je zeer extreem doet hou je niet vol. Dat weten we allemaal vanuit de dieetwereld en uiteindelijk hield ik dat ook niet vol maar ik heb wel zeer veel geleerd van voeding en van de reacties van voeding op je lichaam.

De jaren nadien tot op heden eten wij in ons gezin redelijk gezond. Koolhydraatarm, veel water, thee, groeten en fruit, geen varkensvlees of amper, af en toe rood vlees maar vooral gevogelte of eens een vegan menu’ke erin, de mediterrane keuken uiteraard ook,…  Dat is een levensstijl qua voeding dat je veel gemakkelijker kan volhouden. Als ik die voeding netjes aanhoud en voldoende beweeg, yep! Dan sta ik strak in het pak! Pas op, geef mij geen maatje 34 want daar sta ik niet mee. Ik heb een stevig lichaam door veel te sporten maar dat past ook gewoon bij wie ik ben. En voor alle duidelijkheid, i don’t care welke lichaamsbouw iemand heeft. Ik ‘care’ er alleen om dat het een gezond lichaam is. Dat je gezond eet, beweegt en zorgt voor jezelf in alle facetten die je nodig hebt.

En laat het daar voorbij maanden nu net even mis zijn gegaan bij mij! Haha…. gezonde Lindsay werd een “crapy” Lindsay! Ik liet men eigen heel effe gaan! Voorbije maanden waren niet alleen vol feestjes, etentjes en van alles en nog wat maar ook emotioneel soms wat ‘heavy’. Die combinatie zorgde ervoor dat eten heel vlotjes ging en de wijntjes, cava en andere drankjes even vlotjes gingen op de gezellige momenten. Op den duur ga je maar door en werk je maar door tot je plots toch eens op die weegschaal gaat kijken, ook al zag ik het aan mijn lijf want de stevigheid begon wat af te zwakken, de weegschaal gaf 4 kilo meer aan dan maanden terug. Niet dat die kilootjes het belangrijkste zijn maar ik zag het natuurlijk zelf ook.

Tijdens coachings kan ik het allemaal zo goed vertellen en de mensen motiveren om gezond te gaan leven en nu liet ik mezelf gaan. Maar he! I’m only human he! Gelukkig nam ik het terug in handen en voila, de gezonde levensstijl heb ik terug opgenomen en wat een verschil is dat toch in alles in je lijf en hoofd. Altijd al een energie bommeke geweest maar nu ervaar ik dat zelf terug heel bewust en dat is zo fijn! je hormonen zijn rustiger, haha ja, echt waar… Je lichaam voelt beter, je mindset is kalmer. Geloof me en doe de test eens zelf.

Als we in een gezonde yogalevenstijl willen omgaan met voeding hanteren we de principes van de Ayurveda… ook ik doe dat zo.

Enkele basistips hierin zijn:

 • Eet enkel wanneer je echt honger hebt. Als ik ‘s morgens geen honger heb eet ik niet maar dan overbrug ik wel met fruit tot het middag is en dan deftig eet.
 • Eet in een rustige omgeving. Ik hou ervan om in alle rust en kalmte te eten.
 • Neem tijd om te eten. Niet snel snel maar tijd nemen. Heel bewust.
 • In Ayurveda eet je niet al te veel rauwe groenten. Gekookte of wat bewerkte groenten zijn beter te verteren.
 • Voorzie verschillende smaken in je voeding. Zuur, zoet, bitter,…

Wat is voor ons yogi’s en uiteindelijk voor elk individu belangrijk.

 • Eet verse voeding….
 • Bak in olie… (kleine sidenote: toen ik Kristof leerde kennen was er enkel solo boter in huis… Ik zeg, he…. waar is de olijfolie en kokosolie? 🙂 Ondertussen geen solo meer te vinden.
 • Laat al die vettige troep staan. Dat kan zeker maar op momenten dat het “erbij past”. Niet zomaar. Je lichaam heeft er niets aan… Het moet zeer hard werken om overbodige suikers en vetten te verwerken en als dat niet lukt ja, dan zetten we die lekkere stofjes maar om in een laagje rond de buik of de poep. Opgelost! 🙂
 • Stop op tijd met eten. Volgens de mediterrane voedingsadviezen stop je als je 80% verzadigd bent. De meeste onder ons denken dan van he, dat krijgen we er nog bij he. Niet doen dus. Je lichaam kan verder.
 • Let op suikers… Suiker is pure verslaving!
 • Maak een weekplanning voor je voeding. Op die manier ga je minder maar ‘iets’ pakken om in je mond te proppen.

En onthoud vooral ook het allerbelangrijkste: gezonde voeding is geen doel op zich. Gezonde voeding is een middel. Het zorgt ervoor dat jij lekker in je vel zit zodat jij die dingen kunt doen die jouw voldoening geven in je leven.

Zo… mijn pleidooi rond gezonde voeding in een yogamindset is gebeurt. Haal eruit wat voor jou inspirerend is en smakelijk! Ik ga nu een olijfke eten met een wijntje erbij! 😉 Genieten blijft de boodschap!

Big Love!

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!