Krachtig leven en dicht bij jezelf blijven… Als je dit leest dan denk je meteen: “Ow Yes please laat maar komen en zeg me even snel hoe ik dat voor elkaar krijg!”

Tja… met vallen en opstaan is het algemene antwoord hierop.

Positief blijven is soms lastig, al helemaal op momenten waarop het leven even tegenzit. Het verlies van een dierbare, een ontslag, relatieproblemen of ziekte en persoon X gaat gemakkelijker dan persoon Y om met tegenslagen. Dit is heel afhankelijk van het karakter en de conditionering van elke persoon. Stilstaan bij jezelf en je gedrag en patronen gaan herkennen als je voor tegenslagen komt te staan is een mooi leerproces. Hoe beter je jezelf kent hoe “gemakkelijker” het is die patronen te herkennen om preventief jezelf al te gaan beschermen, gedachten om te buigen, rust op te zoeken, enz…

Misschien ben jij iemand die altijd overal het positieve van probeert in te zien en zijn of haar best doet om tegenslagen om te buigen naar iets positiefs. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het vaak lastig vindt om positief te blijven wat ook heel menselijk is en af en toe best een keer mag!

Toch heeft het zeker zin om te proberen een optimistische kijk op het leven te hebben. Door dingen van de positieve kant te bekijken, in plaats van de focus op de negatieve zaken te leggen, blijf je namelijk openstaan voor kansen, nieuwe ideeën, creatieve oplossingen en trek je positiviteit naar je toe. Dat is de wet van de aantrekkingskracht. Positiviteit trekt positiviteit aan en negativiteit trekt negativiteit aan.

Het komt er op neer dat persoonlijke ontwikkeling cruciaal is om krachtig in je leven te staan en dus dicht bij jezelf te blijven. 

Je denkt misschien: “Jaja, Lindsay oke, ik volg je hierin maar hoe dan want sommige situaties zijn helemaal niet fijn en halen je misschien naar beneden ook al vecht je ertegen als een wilde tijger!” Ikzelf ben niet heiliger dan de Paus en ken de alwetende waarheid niet maar al die jaren dat ik al aan persoonlijke ontwikkeling doe maken me op de dag van vandaag wel sterker in het leven en ik kan echt zeggen dat wat ik voel, doe en hoe ik leef heel dicht is bij de kern van wie ik ben. Ook heb een aantal jaren geleden als ik hier in Grobbendonk kwam wonen als Antwerpse wat mogen incasseren maar nu bijna 4 jaar verder sta ik hier als trotse eigenaar van de Heal Your Health Gezondheidsstudio… met 1 mega ‘powerfulle’ missie en visie! Ik wil elk iemand die hier binnenstapt laten bruisen van energie, een boost aan zelfvertrouwen geven en innerlijke rust en zachtheid laten vinden. Voor minder ga ik niet! En ook om hier nu te staan heb ik kracht nodig gehad maar ik ben ALTIJD dicht bij mezelf gebleven.

Ik geef je nog een heel persoonlijke voorbeeld, dat doe ik geregeld maar met de intentie om aan te tonen dat ook yogateachers en mensen die heel sterk met persoonlijke ontwikkeling bezig zijn, zoals ik, niet altijd gespaard worden. Er anders en krachtig mee omgaan, dat wel…

Ik kom uit een “gezin” waarin alles altijd een negatieve bijklank had… “Ja, dat is niet voor ons weggelegd hoor”, “Het geld komt alleen maar de rotte appels toe.”, “Och, het zal me niet gegund zijn.”, “Ik ben toch het zwarte schaap van de familie.”, “De mensen zijn slecht..” En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat denk je dan al kind? Het leven is een hoop miserie, alle mensen zijn slecht, te veel geld hebben is slecht, bla bla bla bla….

Gelukkig kon ik snel uit die visceuze cirkel ontsnappen en mijn eigen leven beginnen maar ik merkte al gauw bij een tegenslag in mijn eigen leven dat ik ook van die uitspraken ging doen. Dus ik moest mijn conditionering aanpassen want ik wou niet zo ‘verzuurd’ door het leven gaan. Dat is ook zoals ik hierboven zei, je gedrag herkennen. Stilstaan bij jezelf en voelen van: “Oei, neen, zo ga IK niet door het leven gaan.” Want we hebben een conditionering mee en we hebben bagage mee maar we zijn zelf allemaal verantwoordelijk voor onze eigen gedachten en handelingen en de zaken op een eerdere minder fijne ervaring blijven steken is niet de moed, energie of de goesting hebben om je eigen leven die heerlijke eigenwaarde te geven.

Door middel van Yoga en mindfullness heb ik door de jaren heen bewust geleerd wie ik ben en wat MIJN waarden en normen zijn. Ben je dan gevrijwaard van tegenslagen of zaken die je van slag brengen? Neen hoor, ga je er anders mee om? Absoluut!

Ik geef je hierbij ook enkele persoonlijke tips:

1. Herken negatieve gedachten en buig ze om naar positieve gedachten

Als je moeite hebt om positief te blijven, kan het zijn dat dit komt doordat je te veel negatieve gedachten hebt. Misschien heb je deze zelfs wel onbewust!

Heb jij vaak negatieve gedachten, zoals ‘het gaat me toch niet lukken’ of ‘ik kan dit niet’, of zie jij in situaties meteen het ergste wat er kan gebeuren voor je? In zulke gevallen is het van belang om je negatieve gedachtepatronen te leren herkennen en deze om te buigen naar positieve gedachten. Zoals ik al zei hierboven… Herkennen en ombuigen.

Hoe je dat precies doet? Probeer eerst eens om dieper te kijken naar een negatieve gedachte die je hebt. Schrijf deze bijvoorbeeld op en probeer er vervolgens een positieve gedachte tegenover te zetten. Op die manier leer je jezelf om dingen van de positieve kant te blijven bekijken. Ikzelf schrijf ook heel veel en als ik iets negatiefs voel dan schrijf ik dat op en draai ik dat om door iets positiefs nadien te schrijven dat het negatieve eigenlijk ‘buiten bonjourt’.  Bijvoorbeeld: “Vandaag hebben er weer 4 mensen een yogales geannuleerd… wat doe ik fout? – Ik weet dat ik niets fout doe en het gedrag van anderen of de gebeurtenissen bij anderen niet kan beïnvloeden. Ik blijf geloven dat ik goede yogalessen geef, ik weet wat ik doe en neem mezelf niets kwalijk. Ik neem vandaag wat meer tijd om reclame te maken voor mijn nieuw aanbod in de gelaatsverzorgingen.” (Echt uit mijn boekje overgenomen)

2. Sta stil bij de positieve dingen waar je dankbaar voor bent

Stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, kan ook helpen om positief te blijven. Door bewuster te kijken naar je dankbaarheden, creëer een positieve mindset. Als je niet weet waar je moet beginnen als het om dankbaarheden gaat, kun je bijvoorbeeld elke dag je dankbaarheden opschrijven. We komen terug bij dat schrijven. Waarschijnlijk omdat het mij heel erg helpt. Sta op en ga slapen in dankbaarheid….

3. Doe aan persoonlijke ontwikkeling

Ik kan het niet genoeg zeggen… Zorg voor jezelf in elk opzicht dat mogelijk is. Yoga, mindfulness, innerlijke schoonheid, uiterlijke schoonheid… Geef jezelf aandacht en liefde!

Als de dingen die je graag wilt voor je gevoel niet lijken te lukken, kan positief blijven dus lastig zijn. Door je bezig te houden met persoonlijke ontwikkeling, kun je actief werken aan de doelen die je graag wilt bereiken. Als je jezelf bezig houdt met zelfontplooiing leer je veel over jezelf, waardoor je meer zelfkennis en zelfvertrouwen krijgt. Bovendien focus je je actief op het bereiken van je levensdoelen. Doordat je ergens naartoe werkt, krijg je vanzelf een meer positieve kijk op het leven. Als je eenmaal duidelijk je eigen doelen bepaald hebt en je voelt je kracht door en mindere gebeurtenis naar beneden gaan, voel dan eens wat de gedachten van je doelstellingen met je doen. Het haalt je terug naar boven. Als je ze duidelijk hebt en goed voor jezelf zorgt.

Kan je altijd positief zijn, ook als het echt slecht gaat?

Het is oké om niet altijd positief te blijven. Sterker nog, jezelf verplichten om altijd positief te zijn, ook in erg vervelend situaties, kan zelfs slecht voor je zijn. Dit heet ook wel toxic positivity: het idee dat je altijd een positieve mindset moet hebben, hoe moeilijk een situatie ook is. Ikzelf vind het ook belangrijk om ook hier in mijn blogs en op de socials aan te geven dat het even wat lastiger is. Only human! Je kan het licht niet zien als het nooit donker is. Je kan de top van de berg niet bereiken als je niet in een dal vertrekt.

Positief en krachtig in het leven staan betekent absoluut niet dat je nooit negatieve emoties voelt. Het betekent juist dat je deze er laat zijn. Verdriet, angst, boosheid… Het hoort allemaal bij het leven. De kracht van positiever in het leven staan zit hem niet in het negeren van zulke negatieve gevoelens en gedachten, maar in het herkennen ervan en het kunnen relativeren. Soms moet je deze gevoelens er gewoon laten zijn, eens goed uithuilen, een half uur in de douche staan, met een kussen of andere voorwerpen door je huis gooien, met de deur slaan, een wasmand die in de weg staat naar beneden zwieren van de trap af, een glas wijn omstoten en denken van voila, laat maar plakken! (Oeps, nu geef ik iets te veel van mezelf prijs zeker. 😉 ) Haha … sorry, ik heb wat Zuiders temperament denk ik. Het grappige is dat mijne man eigenlijk niet zo is en dan stoïcijns vooruit kijkt en doet alsof hij dat allemaal niet ziet gebeuren. Om nadien te vragen, “Zijt ge nu wa rustiger?” Tuurlijk schatje… We vullen elkaar prima aan. 🙂

Juist doordat je ruimte maakt voor negativiteit, kun je positiever in het leven staan!!!

Positief blijven gaat niet altijd vanzelf

Positief blijven is lang niet altijd makkelijk en gaat ook zeker niet altijd vanzelf. Door actief met jezelf aan de slag te gaan, kun je jezelf wel degelijk aanleren om positiever te zijn. De kunst hierbij is vooral om een goede balans in je emoties te vinden: proberen om positiever in het leven te staan, zonder dat je negatieve emoties geen ruimte geeft.

Vergeet daarnaast niet dat leren om positiever in het leven te staan tijd nodig heeft. Verwacht dan ook niet dat je het binnen een week of misschien binnen een maand onder de knie hebt. Wees in de tussentijd trots op elke stap die je zet, hoe klein deze ook is. Ook dat hoort namelijk bij positief blijven: kijken naar wat je allemaal wél bereikt hebt en dat is voor mij de grootste kracht om sterk in het leven te staan en dicht bij mezelf te blijven. Uitgezonderd eens een sporadische uitspatting van negativiteit kan ik heel goed voelen wie ik ben en wat ik verwacht van het leven, waar ik sta nu en waar ik naartoe wil. Ik voel me goed in mijn lijf en in mijn hoofd en dat is mijn grootste kracht.

 

Dus…

Kracht in het leven staan en dicht bij jezelf blijven… het is een leerschool en omarm al die stappen voorwaarts.

Kom eens een Yogalesje volgen dat je in je kracht of rust zet, een sessie voetreflexologie dat de zaken in je lijf en hoofd aanpakt die wat extra zorg nodig hebben en algemeen je energie laat stromen of kom eens een heerlijke gelaatsverzorging volgen. Dat werkt dan weer op onze zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat we er ook langs buiten er stralend gaan uitzien.

Ik sta er voor jou! Samen komen we er!

Besos,

Lindsay

 

Share This

Share this post with your friends!