Jezelf laten tegenhouden door “perfect” te willen zijn?

Dat is iets dat ik zo vaak hoor… “Dit ga ik nog niet doen want is niet helemaal af”, “Ik ga niet naar die BUTI Yogales komen… daarvoor moet ik nog wat afvallen”, “Ik kom binnenkort wel eens naar een wellness behandeling bij jou maar ik ga eerst zien dat ik thuis alles rond heb.”, “Ik wil wel gezond beginnen eten maar daarvoor zal ik eerst wat meer centjes moeten hebben.”, “Ik vind dat wel een heel mooie broek maar dat is niet voor mijn lijf.”….

Perfectie bestaat niet, ik ken niemand die perfect is! Ik ken er wel enkelen die denken dat ze perfect zijn maar dan zijn mijn zogenaamde wereldvreemde kerktorenplakkers die nog een serieuze weg af te leggen hebben in persoonlijke ontwikkeling. 🙂

We kunnen altijd over iets of iemand wel iets zeggen. Snap je? En dat is heel menselijk hoor. Het is nooit gewoon goed. Mijn pc is precies wat traag = geen perfecte PC, mijn bed is niet opgemaakt = geen perfect opgemaakt bed, het regent buiten = geen perfect weer, de hond komt van buiten en heeft natte poten = terug naar het weer en geen perfecte hond want hij hangt vol modder, mijn haren zien er niet goed uit vandaag = geen perfecte haren… Is allemaal heel vermoeiend? Niet? We zijn allemaal zo geconditioneerd dat we “perfect” moeten zijn en als er ergens iets niet aan die grens voldoet gaan we ons massaal verontschuldigen! Mea Culpa hoor! Hoeveel keer dat ik tegen mensen die onze studio bezoeken gezegd heb van: “Mijn excuses voor de onafgewerkte oprit. We werken eraan.” En nadien denk ik altijd van Lindsay, dan blijven ze weg he als ze die oprit niet kunnen zien. 😉 Dan ben ik me wel heel bewust voor het omarmen van imperfectie. Ik werk er ook aan.

Toen ik jaren geleden ondertussen leidinggevende functies had in het zorglandschap deed ik de aanwervingen voor nieuwe medewerkers. Als ik vroeg of ze zichzelf een complimentje kunnen geven en dit uitspreken tegen mijn zeiden velen: “Ik ben een enorme perfectionist.” Dan dacht ik meteen ai, ….  Want wat zien we bij veel mensen die perfectionistisch zijn? Bewijsdrang, een continue druk in je lijf en hoofd, een omgeving die te veel van je verlangt, vroegere ervaringen waarin je een “gefaald” gevoel hebt aan over gehouden, niet genoeg gezien worden, hoge verwachtingen hebben van jezelf of dat je van thuis hebt meegekregen, een laag zelfbeeld,….

Opgelet, ik zeg niet dat iedereen die zijn lat wat hoger legt en zichzelf uitdaagt last heeft van bovenstaande gevoelens of overtuigingen maar het is heel belangrijk dat je plezier beleefd aan wat je doet en dat je tijdig op de rem kan duwen en jezelf kan zeggen dat het niet even niet moet.

Heel veel mensen met een ongezonde manier van streven naar perfectionisme denken heel zwart – wit, grijs bestaat niet. Deze mensen piekeren heel veel, denken negatief en veroordelen zichzelf heel snel. Voel je jezelf aangesproken? Dat kan en is geen probleem. Zie het als een kans om een inzicht te verwerven dat je rustiger en positiever kan maken.

Er is een spreekwoord: “Better done than perfect”. Je kan het beter gewoon doen, evalueren en eventueel opnieuw beginnen dan te wachten tot het perfect is want dan kom je er niet of je mist bepaalde kansen, inzichten of ervaringen. Als ik had gewacht tot onze studio perfect was dan was ik nu nog aan het wachten om te beginnen want nog steeds is ons huis niet tot “in de perfectie” afgewerkt. Dat was initieel wel het idee. Als het huis af is kan de studio open. Ik zei telkens tegen Kristof van komaan schat, in dit kan je eigenlijk geen mensen ontvangen. (Het was dan ook wel heel erg in het begin).  😉 Een bekrompen idee van mezelf toen waar ik me uit losgemaakt heb en gezegd van nee… ze kunnen altijd kiezen of ze willen komen of niet. Waren mijn lessen in het begin perfect? NOOOO…. Zijn ze nu perfect? NOOOO…. Meer ervaren wel maar waarom zouden ze perfect moeten zijn? Word jij er als Yogi gelukkiger van dat ik die strenge perfectionistische teacher zou zijn vooraan op de mat?

Net hetzelfde met de opstart van ons wellness aanbod… Er zijn nog plekken in de wellnesruimte die onafgewerkt zijn. Maar de ruimte is gezellig, netjes, geeft je een gevoel van thuiskomen en daar draait het om. Tijdens een gelaatsbehandeling zijn je ogen voor het merendeel toch gesloten. Hihi…

Ook op mijn socials en in mijn nieuwsbrieven maak ik wel eens foutjes. Schrijffoutjes waar ik al eens overkijk. Sommige mensen worden er wild van. Ik denk dan oei, foutje, ja, don’t care, ze snappen me wel he. Ik heb wel een heel lieve vriendin die alles naleest en me al eens wat dingen doorstuurt wat ik kan aanpassen als ik wil en dat doe ik dan ook wel hoor! 😉 Dank je Whitney…

Ik heb een degou van “wannebe perfecte” mensen. Ik kon vroeger iemand aanwerven die me zei dat ze iets nog niet heel goed kon maar wel wou leren dan iemand die me zei dat ze alles onder de knie had. Hier in onze studio komen ook yogi’s of klanten in de wellness die de perfectie komen zoeken. Die zien we daarna ook niet meer terug. Nope, geen match met wie ik ben en wat de missie en visie van onze studio is.

Soms kan ik oog in oog staan met meisjes die zich zo laten bijwerken dat je echt nog op zoek moet gaan naar de originele versie van hoe die persoon eruit zag. En waarom doen ze dat? Om “perfect” te blijven? Maatschappelijke druk? Dan gaan we terug naar die bovenstaande eigenschappen van iemand die een drang heeft naar perfectionisme.  …. Verlies jezelf nooit uit het oog! Je bent wie je bent! Wat niet wil zeggen dat je niet ijdel mag zijn of goed voor jezelf mag zorgen. Ik ben ook heel ijdel, durf ik zeggen, goede skincare, goede maquillage, haartjes in de plooi, ik ben verslaafd aan zwarte kledij… Niet omwille van het afslankende effect maar omdat ik daar altijd een “chiquer” gevoel in heb. Waarom? Geen idee… perfectionisme? Neen, ijdelheid en zorg voor mijn eigen zelfvertrouwen. Op dit moment is het een grijze hoodie en een grijze joggingbroek en mijn haar steekt omhoog en niet gemaquilleerd. Dat bedoel ik met een gezonde grens naar perfectionisme. De ruimte creëren om het ook even niet te moeten zijn. En belt er iemand aan die me kent in mijn “opgemaakte” versie (want dat is dan meestal zo he) dan denk ik nadien van voila, die weet weeral wat te vertellen tegen zen vrienden. Hihi…

Je leert elke dag bij. Zowel van jezelf als van anderen als van wat er gebeurt in de maatschappij. En soms duurt het leerproces wat langer. Wij hebben bijvoorbeeld een sleutelbakje voor onze huis – en autosleutels. Kristof roept om de twee a drie dagen wel eens van: “Schat, waar zijn de autosleutels?” Dan moet ik die sleutels ergens in men handtas moet gaan zoeken of op de kast of op de wasmachine beneden. Ja, i know, ik kan het niet. Slordig kantje van me… Ik ben dan ook niet perfect he schat antwoord ik dan.

Kleine leuke sidenote: Vorige week vond ik de sleutels eens niet in het bakje. Ik zei tegen Kristof, schat waar zijn de autosleutels? Ah, nog in mijn broekzak van mijn andere broek en dan kan ik zo heel dramatisch zeggen: “Kan jij die sleutels nu eens nooit gewoon op zen plaats leggen.” 😉 Waarna ik een OMG blik krijg voor enkele tellen en dan kunnen we er allebei wel goed om lachen. 

Dus: mijn besluit! Waarom zou jij dan perfect moeten zijn als niemand of niets het is!!!!

Je mag en kan je lat hoog leggen maar niet als je daardoor tegen “perfectionisme” bots dat je ongelukkig maakt. Denk er altijd om wat de intentie is? Wat wil je ermee bereiken? Waar gaat het om?

Als ik naar mezelf kijk, ik wil geen perfecte lessen geven, ik wil toffe lessen geven waar mensen een goed gevoel aan over houden of een gevoel van ontlading, ontspanning, warmte, geborgenheid, kennis over zichzelf. Ik wil geen perfecte klinische ruimte voor mijn gelaatsbehandelingen. Ik wil een ruimte die uitnodigt om te ontspannen en in je kracht en zelfvertrouwen te komen. Ik werk met goede, degelijk medisch onderbouwde producten, ik ken mijn technieken en heb mijn verpleegkundige kennis wat veel belangrijker is dan een ruimte waarin je een zonnebril moet opzetten omdat het te clean is.

Ik wil een plek creëren waarin ikzelf niet een mega perfecte job moet uitvoeren. Ik wil mijn vak degelijk en bekwaam uitvoeren maar dit wil niet zeggen dat het perfect is. Ik wil anderen inspireren om in een heerlijke niet perfecte eigenwaarde te komen. In een mooie, niet perfecte, uiterlijke schoonheid. Een plek waar je kan ZIJN….

Alles wat je niet doet omdat je denkt dat het niet goed genoeg is of niet perfect is een gemiste kans! Mensen zijn niet op zoek naar perfectie. Mensen zijn tegenwoordig op zoek naar mensen en laat dat nu eens iets heel moois zijn!

Maak er nog een heerlijk niet perfecte dag van!

Awel, ik ga deze blog nu eens niet nalezen se! Neem het maar eens imperfect. (Alle ik zal er effe snel doorlezen. haha)

Besos,

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!