Ben jij al vertrouwd met de Engelse term “declutterd”?  Zegt de naam Marie Kondo je iets? Misschien begint de euro al te vallen. Tegenwoordig lees je meer en meer in teksten rond rust in je hoofd dat je moet starten aan “decluttering your home for peace in your mind & body”.

Hier moest ik meer over weten want het klopt wel, voor mij alvast.

Ik ben van nature soms wat slordig. Ja, dat durf ik toegeven en neen, het maakt me ook niet uit maar mijn woonomgeving moet aan de kant zijn. Ik wil niet te veel rommel zien en ik word gek als ik ergens ruimtes zie met dozen en ditjes, datjes, … Dat geeft onrust in mijn hoofd. Mijn man is het tegengestelde. Voor hem hoeft dat huis en niet zo spik en span uit te zien maar als de schuif met de kruidenpotjes niet perfect alfabetisch staat gaat er bij hem een kortsluiting in zijn hoofd af. Zo vullen we elkaar aan zeker. 😉

Je begrijpt waar ik naartoe ga. Het is wetenschappelijk bewezen dat orde in je omgeving ook orde en dus rust in je hoofd brengt en dat bewust afstand doen van spullen die al jaren in je kast liggen en waar je niets meer met doet tot je ze wil weggooien omdat je dan denkt van ja, misschien kan ik het toch nog gebruiken voor… evenzeer zorgt voor het afsluiten van bepaalde gedachten.

Decluttered… eigenlijk gewoon weer één of andere fancy naam om te zeggen van; ‘Ruim uwe rommel op zodat er wat meer rust in je hoofd komt.’ Maar het werkt wel. 

Ik deed wat opzoekingswerk en naast de hippe Marie Kondo is er nog een Canadese prof die zich met deze materie bezig houdt. ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ zegt de  Canadese psycholoog Jordan B Peterson. Hij stelt dat mensen die vaak gestrest zijn, veelal ook leven in chaotische huizen.

Ikzelf vind, als ik genoeg tijd maak, opruimen en orde scheppen in de chaos wel eens een leuke bezigheid maar dat is niet voor iedereen natuurlijk.

Hoe krijg ik mijn huis opgeruimd en schoon? 

Zeker in een tijd waarin iedereen constant op zijn telefoon zit, zal je er achter komen dat iets pragmatisch doen best leuk kan zijn. Even die telefoon wegleggen en gaan met die banaan. Zet dan je favoriete muziek op en ga ervoor. Onze Heal Your Health Spotify lijsten staan openbaar dus van Yin Yoga muziek tot BUTI Yoga vibes. Als het jou kan helpen? DOEN! Een ander belangrijk aspect tijdens het opruimen, is dat je niet te veel in één keer doet tenzij dat je drijfveer is. Sommigen onder ons kunnen prachtige lijstjes maken met planningen voor een ganse week. Als ik voel dat ik kamer X wil opruimen dan moet dat diezelfde dag klaar zijn. Dat is de aard van het beestje he. Maak een aantal dozen of doosjes waarin je de belangrijkste zaken bijhoudt die echt veel voor je betekenen en durf het overige waar je van weet dat je dit nooit meer gaat vastpakken echt wegdoen.

Ik geef je iets persoonlijks mee… Toen ik ondertussen jaren geleden een ander leven instapte heb ik zeer veel weggegooid. Vriendinnen zeiden me dat ik zoveel herinneringen vanuit het verleden niet moest weggooien. Waarom niet? De belangrijkste herinneringen zitten in mijn hoofd. Wat waardevol is houd ik bij en wat ik nog een gans leven misschien ergens moet bewaren of meesleuren en me geen meerwaarde biedt kan ik evengoed wegdoen.

Maar waarom krijgen we stress van rommel, en werkt een opgeruimd huis rustgevend?

Volgens diezelfde Canadese psycholoog heeft dat meerdere redenen: “Opruimen geeft mensen het gevoel dat ze controle hebben over hun omgeving. Het leven zit vol onzekerheden, en daarom vinden we het prettig als onze directe leefomgeving voorspelbaar en netjes is. Daarnaast kan rommel heel afleidend werken. Het geeft ons constant prikkels, zowel visueel als mentaal. Je kunt het vergelijken met een to-do lijst waarvan de taken niet af zijn.”

Dat klopt in mijn levenswijze wel. Als mijn huis aan kant is, mijn boekhouding gedaan en ik heb mezelf goed verzorgd, haartjes goed, nette kleedjes aan, fris gewassen en mijn dag of week een beetje gepland dan heb ik het gevoel dat alle problemen van de baan zijn. Het zal een psychisch spelletje zijn in ons hoofd maar het helpt rust te vinden en i love rust in men hoofd.

Nog enkele voordelen in je huis en in je hoofd rond opruimen: 

 • Al je aan de opruimactie begint komt het gelukshormoon endorfine vrij bij de handeling van het opruimen of schoonmaken en dat maakt dus gelukkig!
 • Een opgeruimd huis kan zorgen voor een gevoel van orde, controle, vertrouwen en routine.
 • Opruimen kan een uitlaatklep zijn en reguleert daarom emoties. Het kan na een lange dag (ook al voelt dat niet zo), best fijn zijn om gedachteloos iets met je handen te doen. Ook bevordert een opgeruimd huis je concentratie doordat er minder afleiding is.
 • Het kan voor mensen met een depressie, burn-out of angstklachten wel lastig zijn om de energie op te brengen maar al je het rustig en stapje voor stapje aanpakt creëer je mentaal grote stappen vooruit die je kunnen helpen om die rust in je hoofd op te wekken.
 • Je partner en kinderen vinden nadien misschien niets meer terug! 😉 Wil je graag controle over je huishouden? Leg alles eens anders… You are the boss… 😉

Aan de slag zou ik zeggen! 

Maar niet overdrijven… straks ben je zo in je opruimmindset bezig dat je niet meer naar onze yogalessen kan komen en dat is absoluut de bedoeling niet. 😉 Dus boek eerst even jouw yogalessen dan liggen die al vast. Planning kan ook rust in je hoofd brengen. Dan boek je jouw maandelijkse verwenmomentje bij ons in de studio in de vorm van een gelaatsverzorging, lymfedrainage of honing pakking… en dan mag je gaan opruimen. hihi…

Wat tips voor meer orde in je huis en meer rust in je hoofd:

 1. Begin met de belangrijkste kamer
  Dat kan volgens “den Jordan” , die Canadese prof, met de ruimte zijn waar je het vaakst bent, of je favoriete ruimte.
 2. Begin klein
  “Het is verbazingwekkend hoeveel je kunt organiseren en opruimen in slechts 15 minuten per dag,” zegt Jordan B Peterson. De keukentafel afruimen of de afwas doen kan al een flink verschil maken.
 3. Geef spullen een ’thuis’
  Zoek vaste plekken. En als je het moeilijk vindt om spullen die je veel gebruikt op te ruimen, kies dan een vaste plek in de buurt van waar je het voorwerp gebruikt. Ik heb dat met mijn theetjes en supplementen die ik neem. Ik wil dat niet allemaal in de kast want ik zie dat graag staan in mijn keuken. Maar die zakjes en doosjes komen rommelig over dus ik heb een mooi rieten mandje gekocht waar ik die producten inzet. Oogt niet alleen mooi maar het geeft een rustig opgeruimd gevoel.
 4. Visualiseer een doel
  Het kan helpen om vast te houden aan wat je wilt bereiken met een opgeruimd huis.  Misschien is jouw doel een fijnere omgeving voor jezelf, huisgenoten of -dieren. Of dat je eindelijk dat etentje met vrienden kunt organiseren of je schoonouders kan laten binnenkomen zonder je onder je eettafel wil kruipen omdat je keuken net ontploft is en je net de onderbroeken, lees de rode strings, aan het “opvouwen” bent aan je tafel terwijl ze daar hun koffietje neerzetten.
 5. Maak van de belangrijkste taken vaste klussen
  Zoals bijvoorbeeld het glas op tijd naar de glasbol doen… Soms zet mijn man de bakken glas klaar vooraan ons huis maar dat is ook de ingang van de studio. Dan kom ik hier aan en denk ik: ai ai ai… daar gaat dat imago. Wijnflessen, Gin flessen, Kidibull, gelukkig ook eens een bokaaltje kippenfond of een bokaaltje gembersap maar toch. Bakje glas vol, rap weg ermee denk ik dan. 😉 Maar het is echt hoor door dit te blijven doen, wordt het een routine en niet langer een stressfactor.
 6. Stel grenzen
  Als je te veel doet of te hoge eisen aan jezelf stelt, kan dat demotiverend werken vind ik zelf. Niet iedereen heeft hetzelfde energieniveau of evenveel tijd. Hou het realistisch, maar probeer ook uit je comfortzone te stappen. Je kunt grote klussen ook opdelen over meerdere momenten.

Ook wij hebben nog veel werk buiten aan onze tuin en naast ons huis. We legden nog maar net onze oprit aan met alle rommel die er nog was van het verbouwen en klussen binnen en dan kwam dat er nog bij. Ook dat geeft mij onrust. Maar nu moet het binnen een fijne rustige plek zijn en als het warmer weer wordt starten we buiten.

Zo, de belangrijkste boodschap die ik hiermee wou geven is dat “decluttering” gewoon een schoon woord is voor ‘ruim uw kot op’, dat opruimen rust in je hoofd brengt evenals planningen maken en orde in de chaos scheppen. Dat rust in je hoofd op zoveel vlakken kan worden aangepakt en dat het soms in de kleine dingetjes zit. Dat we allemaal een ‘rommelkot’ ergens mogen hebben. ;-). Dat je tijdig je jouw yogalessen en verwenmomentjes moet boeken voor nog meer rust in je hoofd. Dat ik hoop dat die Canadese opruimprof zelf geen ontploft huis heeft want dat zou zo grappig zijn.

En nu even serieus… lieve jij, opruimen brengt echt waar rust in je hoofd. Zwier buiten of verkoop wat je de laatste 6 maanden niet meer hebt aangeraakt en geniet van de rust in je hoofd. Het kan potverdekke zoveel deugd doen.

Dikke zoen!

Besos!

Lindsay

 

Share This

Share this post with your friends!