Hey lieve allemaal!

Super dat jullie weer even de tijd nemen om ons blog te komen lezen. Het is weeral even geleden dat ik hier nog iets geschreven heb. Maar het kriebelde weer… Ik heb weer van alles te vertellen en dat namelijk over de eigenheid van een yogastudio en de yogateacher. Wat een passie van me is schrijf ik graag uit in deze blogs.

En waar wil ik het dan nu over hebben? Wel, ik hoorde deze week in onze studio verschillende keren hoe yogi’s bezig waren over “de klik” voelen in een bepaalde yogastudio. Dat is ook zo… Je stapt een studio binnen en je komt in een bepaalde ruimte. Op dat moment zijn zoveel factoren belangrijk voor dat “eerste indruk” gevoel te genereren. Hoe word je ontvangen? Hoe voelt de ruimte aan? Welke personen kom je daar tegen? (ja ook dat is belangrijk) Welke muziek staat er op als er al muziek op staat? Hoe voelt de yogaruimte aan? Voelt het koud of warm? Hoe is de les opgebouwd? Hoe klinkt de stem van de teacher en op welke manier doceert hij of zij de lessen?

Yoga volgen in een yogastudio moet voor jou een veilige plek zijn dat aanvoelt alsof jij er helemaal thuis hoort. Je moet er kunnen bewegen, voelen, ademen,… dicht bij jezelf. Het moet dus bij je passen. Ik heb zowel voor, tijdens en na mijn yogaopleiding lessen gevolgd in verschillende studio’s en er waren studio’s bij waar ik geen voet meer binnenstap alsook studio’s die me niet koud of niet warm maakten. Maar… enkele keren kwam ik ook ergens binnen waar ik meteen de zin had om iedereen te knuffelen, naar iedereen wou lachen en op de mat ging zitten alsof ik thuis kwam. Heerlijk! Dat is “DE KLIK”. Die klik moet je voelen en ervaren en om jou een idee te geven van hoe het in onze studio gaat vertel ik hier met alle liefde. Aan jou of je het zelf wil komen ervaren. 😉

Om te beginnen, elke yogateacher is anders. Elke yogateacher legt accenten in zijn of haar lessen die hij of zij belangrijk vindt. De ene les is daarom niet beter of slechter dan de andere. Dus all credits aan al mijn collega teachers!

Voor onze Heal your Health Yogastudio hebben wij ervoor gekozen om geen extern pand te kiezen om les te geven maar om een deel van onze woning om te bouwen naar een yogastudio. We hadden de ruimte en uiteraard is dat ook om praktische redenen handiger maar de voornaamste reden is het huiselijke gevoel dat gecreëerd wordt door de studio hier in de woning te houden. Een yogastudio in je woning wil dan ook zeggen dat je in mijn huis stapt waar nog mensen wonen. Man en kinderen lopen hier ook rond en kan je wel eens tegenkomen. Net als onze kat en hond. 😉 Maar geen paniek. Tijdens de lessen zelf is de ruimte van ons en zie je daar niemand van hoor. Voor en na misschien wel of als mijn lieve echtgenoot denkt dat de les al gedaan is terwijl we nog in Savasana (eindontspanning) liggen en al passeert om de hond uit te laten. Sorry… hihi. Ook dochterlief heeft eens iets laten vallen in een andere ruimte. I know… gebeurt wel eens maar over het algemeen is het hier lekker rustig als we op de mat zitten.

Onze beneden verdieping waar jij binnenkomt is helemaal voor jou! Ik ontvang jou hier en we regelen de betalingen of het afkruisen van de kaartjes maar ook bevindt zich hier de theeruimte waar je voor en na de les een lekker tasje thee kan drinken. Het toilet is ook beneden. Kan handig zijn soms. 😉 Via de trap kom je boven in de yogazaal waar we met maximum 12 personen les kunnen volgen en dat is geweldig. Geen grote groepen en meer tijd voor mij om persoonlijk te kunnen begeleiden. Achter de yogazaal bevindt zich nog een kleine ruimte waar handtassen en/of andere spullen gezet kunnen worden zodat ons zaaltje zo netjes mogelijk blijft en waar je ook de ‘props’ kan vinden. De yoga hulpmiddelen zoals blokjes en riempjes.

Ik speel altijd muziek tijdens de lessen! Stille yoga daar hou ik persoonlijk niet van en dat kan elders misschien wel zo zijn. In sommige studio’s wordt zonder muziek gewerkt wat weer het accent van de teacher is. Hier dus muziek! Playlisten die ik zelf maak in functie van de les. Typische yogamuziek of eens wat moderne liedjes in een tragere versie en tijdens de BUTI Yoga gebruiken we goede up-tempo, zuiderse muziek die we dan weer wat luider zetten. Voor en na de les laat ik de muziek doorspelen. Ik vind muziek ook naast de lessen in het dagdagelijkse leven iets dat ik niet kan missen. Ik zwier de muziek soms helemaal open en dans de ziel uit mijn lijf! Moet je ook eens proberen. 😉

Qua opbouw kan je bij ons in elke les uitgezonderd de BUTI yoga hetzelfde stramien vinden. Een korte inleidende meditatie, de yogaposes of flows zelf en een afsluitende Savasana. Bij BUTI yoga starten we met goede stretch oefeningen en eindigen we daar ook mee. BUTI is dan ook wat meer atypisch dan de standaard yogastijlen.

Ik ben ook geen “statige” yogateacher! Laten we hier even duidelijk in zijn. Lachen en “zwaanzen” (Antwerps 😉 ) hoort er bij mij wat bij. Uiteraard voel ik ook aan wanneer dat past en kan. Ik laat graag de ruimte aan mijn yogi’s om eens een traan te laten of wat stiller te zijn maar mijn missie is om jou te overspoelen met happy vibes! Waarom? Ik ben zelf zo! Op Instagram schreef ik het nog in mijn verhaal. Ik ben zelf eigenlijk een redelijk drukke spraakwaterval en die energie en positiviteit maken dat ik met vallen en opstaan dromen probeer te realiseren en niet zo snel opgeef. Ik wil leven om mijn dromen te realiseren en niet dromen van een leven dat zou kunnen. En ja, sommigen onder ons dichtbij mij noemen we me dan een dromer met veel fantasie. Prima! Ik vind dan ook dat zij een saai leven hebben. 😉  Ik laat ze dan ook wel effe deftig zien dat ik die dromen wel realiseer en daar kei trots op ben! En neen… uiteraard ben ik ook niet ALTIJD vrolijk! Dat kan niet… Maar door mijn jarenlange passie en uitoefening van yoga weet ik wel hoe mijn lijf reageert en wat ik moet doen om terug in mijn kracht te staan. Soms moeten andere dan wel eens zeggen van kom Lindsay, je weet het toch… En dan zijn we terug vertrokken he! Gaan met die banaan! Het leven is te kort om niet te leven voor wat je wil zien! Huplaaa…. Dat ben ik. Even persoonlijk geweest. Moet kunnen hier. Het hart op de tong.

Maar zo heb je wel een idee over hoe ik lesgeef. Al moet je het zelf ervaren en voelen of het accordeert met jouw verwachtingen in een yogales.

Nog een groot verschil met andere yogateachers. Ik kom je NIET in een bepaalde houding duwen en pushen. I HATE IT! Echt waar, ik vond het vroeger verschrikkelijk als ik werd gepusht in een houding waar ik me of niet comfortabel in voelde of dat ik gewoon anatomisch niet kon. Wat doe ik wel. Ik daag je wel wat uit om je over te geven aan een houding. In een zittende vooroverbuiging durf ik wel eens een zacht duwtje geven ter hoogte van je schouders om je een paar millimeter dieper te duwen maar dat is niet om je met je neus tot aan je knieën te duwen maar om je het gevoel te geven dat je jezelf mag overgeven aan je houding. Nu denk ik wel dat het bewust diep in houdingen gaan duwen iets is dat nog maar weinig moderne teachers doen. Wat ik ook doe. Ik doe de houding voor en dan is het aan jou op de mat. Jij voert de houding uit en ik kom je soms wel op een juiste manier positioneren als ik merk dat het schade kan toebrengen aan je lichaam want dat willen we helemaal niet in yoga. Yoga is net om ons lichaam te versterken. Dus ik positioneer je juist in de houding. Je past ze aan zodat het comfortabel voelt voor je en ik help je hierbij. Ik vind het ook belangrijk om voor of tijdens de les anatomisch wat info te vertellen en te verwijzen naar wat de yogapose op dat moment voor je doet. Ik ben van opleiding verpleegkundige dus het menselijk lichaam is iets delicaat en iets heel sterk tegelijk. Dat houd ik voor mezelf graag in ere en dus ook voor jou. Onze tempel zeg ik altijd tegen ons lichaam. Zorg voor die tempel… We kunnen niet veranderen van lijf!

En de yogaposes in het Sanskriet die prachtige namen van de yogahoudingen zwier ik niet in het rond. Ik vind het mooi he en ben trots dat ik vele van ken. Ik ben dan ook een trotse yogateacher maar of ik aan jou nu vraag om de Virabhadrasana II aan te nemen ga je waarschijnlijk niet weten dat je in een krijger 2 pose moet gaan staan. Uiteraard laat ik de namen wel eens vallen omdat het gewoon prachtige namen zijn en je bent aanwezig in een yogales dus het hoort er bij. Maar we blijven Nederlands spreken in de les en geen Sanskriet. Misschien moeten we dat eens doen? 🙂

Na de les mag je van harte een theetje drinken om nog even te connecteren met je medeyogi’s of met mij. Ik vind het altijd super om jullie beter te leren kennen en jullie mij. Ik wil in onze yogastudio echt een warme familie creëren. Geen ego’s hier, geen beste of slechtste van de groep, geen Instagram plaatjes van yogaposes. Gewoon jij, zoals je bent. Jij krijgt hier gewoon ik, zoals ik ben! Wees heel heel welkom!

Ik ben er ook van overtuigd dat er hier al yogi’s zijn geweest die geen klik voelden met onze studio en onze manier van lesgeven. Dat is ook helemaal oke. We zijn, gelukkig maar, niet allemaal hetzelfde. We hebben allemaal andere verwachtingen van het leven in het algemeen, we zijn allemaal anders geconditioneerd en we hebben allemaal bepaalde waarden en normen die we meedragen. Je kan hier een les komen volgen en je storen aan mijn stem, aan mijn losse manier van omgang met de yogi’s, aan de omgeving, …. Ik neem nooit iemand dat kwalijk. Dat is helemaal normaal.

Natuurlijk ben ik wel heel blij met de club van happy yogi’s die hier wekelijks en sommige zelfs meerdere keren per week aanwezig zijn in onze lessen. Jullie zijn één voor één geweldige mensen. Ze zeggen meestal dat je trekt naar wat gelijkgestemde zielen. Je kan je dus voorstellen wat een kakelkot het hier soms kan zijn.

Dus… bij deze heb ik mijn zegje gedaan. Je bent van harte welkom in onze studio. Ik ontvang iedereen met een grootste glimlach en heel veel liefde en ja, met een hoekske af! Alle zeg maar “der is ne goeien hoek af!” I love it!

Big love!

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!