Wat een tittel he! Blijven we jong door yoga? Ja! Voila, einde blog! 😉

Neen, dat zou wat kort door de bocht zijn maar yoga heeft wel degelijk een anti-aging effect. Als dat geen goed nieuws is voor alle yogi’s die hier komen en iedereen die yoga beoefend. Het is wetenschappelijk onderzocht dat je door geregeld yoga te beoefenen het verouderingsproces kan vertragen.

Als je zelf een uurtje op de mat gestaan hebt ervaar je het zelf, na die sessie voelt je lijf soepeler, je hoofd rustiger en je voelt je jaren jonger. Er zijn in 2015 een aantal proefpersonen gezocht, zowel mannen als vrouwen tussen 30 en 65 jaar, met een standaard levensstijl, die 5 dagen per week yoga moesten beoefenen. 5 keer per week, 12 weken lang en dit anderhalf uur per les. Yep, is pittig. Ik geef 8 les per week en nog enkele online filmpjes opnemen dus ik ga er wel over. 😉  Ze deden zowel de houdingen als de ademhalingsoefeningen en meditatie.

Uiteraard en dat weet je zelf ook waren die mannen en vrouwen na 12 weken veel fitter en slanker en verbeterde hun algemene lichaamshouding. Maar… daar hield het niet bij op. Voor, tijdens en na het experiment werd er ook bloed afgenomen van elke deelnemer en na afloop bleek dat de telomeren aan het uiteinde van de chromosomen iets langer waren geworden. Telomeren zijn een soort bescherming aan het uiteinde van een chromosoom en deze slijten af naarmate we ouder worden. Dat is de natuurlijke veroudering. Elke keer cellen delen om ons lichaam te vernieuwen slijten die telomeren af. Bij de proefpersonen was er dus een zacht herstel van deze telomeren te zien.

Hoe graaf is da!!!

Neen, ze gaan uiteindelijk nog steeds verslijten maar veel trager dan bij iemand die bijvoorbeeld geen yoga beoefend.

Voila, bij deze, stap op die mat, adem, beweeg, flow, mediteer!

Het is niet alleen het natuurlijke verouderingsproces dat zachtjes kan worden afgeremd maar ook de typische ouderdomsziektes die daar aan gelinkt zijn zoals dementie, diabetes type 2, hart en vaatziekten, bepaalde kankertypes,…  Terwijl de anti-aging industrie op volle toeren draait en de ene creme na de andere ontwikkeld, de ene pil na de andere ontwikkeld en het ons allemaal de eeuwige jeugd belooft en vooral veel geld uit onze portemonnee pikt, kunnen we dat dus ook gewoon creëren door op je yogamat te gaan zitten.

Kleine side note: uren op de mat gaan zitten en mooi aan yoga en meditatie doen maar daarna zakken chips naar binnen proppen, geen verse groeten of fruit eten, onvoldoende water binnen krijgen gaat natuurlijk die jongere versie van jezelf niet bewaren? Het vraagt wel net iets meer dan dat. Algemene lichaamsbeweging, niet te veel ongezonde stress, gezonde lucht, voldoende slaap, ontspanning op tijd en stond,… er zijn zeer veel factoren die een invloed hebben op onze algemene gezondheid en dus rechtstreeks op dat verouderingsproces.

Maar he, yoga is dus de sleutel he… Ik neem binnenkort nog een online lesje op. Yoga voor anti-aging! Helemaal voor jou met de goede flows, ademhalingsoefeningen en een meditatie. Heel het pakketje! 😉

Een iets kortere blog deze keer maar die info wou ik jou toch niet laten missen!

Veel liefs!

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!