Blijer in je lijf…

Het is iets waar ik de laatste jaren heel goed ben ik geworden. Blij zijn met mijn lijf. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ooit was er een periode dat ik niet zo goed voor mezelf zorgde. Dat ik maar at en at, dan weer 10 kilogram ging afvallen, dan weer terug begon te eten, enz… Als kleine meisje was ik klein maar fijn, als puber was ik het dikkertje van de klas met pesten en al erbij, dan weer veel te mager, dan weer te zwaar,… Als je in het vierde middelbaar zit en die van het zesde roepen tijdens de zwemles van; “Hela, Gij moet gene schrik hebben om onder te gaan he met zo’n borsten” Geloof me, je wil niet meer buiten komen nadien he. Mijn lijf en het daaraan gekoppelde voedingspatroon was zo een hoopje miserie. Dat ligt gelukkig al jaren achter me maar toen ik in de wereld van persoonlijke ontwikkeling ben gestapt is daar wel uitgekomen waarom ik dat gedrag vertoonde. Waarom ik zo slecht voor mezelf zorgde. Waarom ik me volpropte met rommel en dan weer niets meer at.

Waarom ik niet blij was met mijn lijf… En oh ja, dat meisje die dat riep. Ik ken haar gezicht van buiten tot op de dag van vandaag dat ik 37 ben. Vroeger had ik gezegd dat als ik ze tegen kwam ik er wel eens ging voor zorgen dat zij eens onder water komt te zitten. Maar nu, neen… Ik hoop oprecht dat ze het goed heeft en heel blij is met haar lijf.

En ik ben absoluut niet de enige he. Blij zijn met ons lichaam is iets waar maar een 19% van de Belgische vrouwen zich in kunnen vinden. Dat wil zeggen dat 81% zich niet goed voelt bij haar eigen lichaam. Ik krijg er “kippenvel” van. Ik vind dat geen enkele vrouw het verdient om niet goed in haar lijf te zitten en ik vind dus dat elke vrouw blij in haar lijf mag zijn.

Het is zo jammer want een positief zelfbeeld is veel beter voor het zelfvertrouwen, relaties, seksleven, je levensdrive en energie,…

Uiteraard zijn er veel verschillende oorzaken waarom dames zich niet goed voelen bij hun eigen lichaam. Ons lichaamsbeeld is het subjectieve beeld dat we van ons eigen lichaam hebben. Subjectief omdat het beeld niet per se hoeft te kloppen met de werkelijkheid. Als ik in de Yogalessen zeg tegen onze yogi’s; “voeten op heupbreedte zetten”, dan moet je eens zien hoe breed sommige dames hun voeten zetten. Ik antwoord dan ook meteen van; “neen dames, zo breed zijn de heupen niet.” We hebben dus een bepaald beeld van onszelf dat niet altijd klopt.

Wat het erg lastig maakt om niet te veel te focussen op hoe ons lichaam eruitziet, is dat we dagelijks een stortvloed aan perfecte beelden over ons heen krijgen. Dat is zelfs zo in de Yogawereld waar elke yogi in opleiding aangeleerd krijgt dat het niet om de perfecte houding gaat en ego ondergeschikt is. Toch zijn er zeer slanke dames met benen in de nek op tropische plaatsen en dan bellen mensen me om te vragen of Yoga wel iets voor hen kan zijn. Plus de boodschap dat we gelukkiger zouden zijn als onze donshaartjes van ons gelaat zijn, onze benen permanent onthaard en rimpels weg-gebotoxt. Opgelet, ijdel zijn is niet hetzelfde dan jezelf willen veranderen voor het schoonheidsideaal na te streven. Ik ben ook heel ijdel. Zorg goed voor mijn huid, haren, … Dat is liefdevolle zelfzorg.

Het is op dat vlak een zeer lastige wereld en we hebben wel een portie zelfvertrouwen nodig om op een positieve manier naar onszelf te kijken. Ik neem het soms ook de mannen kwalijk. Haha, om de schuld maar niet bij onszelf te leggen. 😉 Mannen geven aan dat ze echte vrouwen willen.. Al die ‘fake toestanden’ vinden ze niet fijn. Maar dan zie ik op straat een koppel lopen, voor alle duidelijk bij mij heb ik dat nog niet gemerkt ;-), er passeert een vrouw die dat “ideaalbeeld” wel heeft en de man zijn ogen vallen bijna uit zen hoofd. Dan denk ik meteen, ocharme die vrouw. Zij is misschien heel erg hard aan het werken aan zichzelf. Het zijn maatschappijbeelden van deze tijd. Iedereen mag doen mijn zijn of haar lichaam wat hij of zij wil. De aanvragen voor plastische chirurgie waren nog nooit zo groot en die wereld vaart er goed mee terwijl in de wereld van de psychische zorgverleningen de wachtlijsten even groot zijn in de omgekeerde wereld. Even over nadenken wereld.

Ik scheer trouwens niet alle mannen over dezelfde kam dames! Geen paniek. Het is iets dat ik soms zie en dan kan ik daar erg boos om worden.

Is gewoon blij zijn met onszelf dan genoeg? Neen… De kunst is om goed te zorgen voor onszelf en daar heel gelukkig en blij mee te zijn. Ik ben wel van mening dat als iemand zich vol ongezonde troep zwiert, niet beweegt en geen actie neemt om iets te doen aan bepaalde kwalen die door jezelf te verwaarlozen optreden, dat je niet maar moet blij zijn met wie je bent. Blij zijn met wie je bent in je karakter kan altijd, voor jezelf goed zorgen is nog iets anders. Had ik vroeger maar gewoon blij moeten zijn met wie ik was in de periode dat de kilo’s tussen 69 en 51 kilo slingerde? Neen! Anders had ik nooit mijn demonen leren kennen die ervoor zorgen dat ik zo slecht voor mezelf zorgde. Was ik blij met wie ik was als persoon? Absoluut want de energieke Lindsay met geweldige dromen en doelen was daar al. Ik zag en voelde dat er iets niet klopte en ik wou er aan werken. Vandaar de yogalessen, mindfullness oefeningen bij de yogacoach en ademhalingstherapie dat ik gedaan heb en daar ben ik zo dankbaar voor.

Blijer in je lijf zijn… Ik gun het elke vrouw! Goed voor jezelf zorgen maakt dat je automatisch gezondere keuzes maakt. Zo ging het ook bij mij. Die voeding en die kilo’s hebben we niet aangepakt in het begin. De mindset wel, de kijk naar mijn leven en losbreken waar ik vast zat. Dan komt het inzicht dat gezond eten en regelmaat zoeken in je leven heel belangrijk is en begin je jezelf daarin te verdiepen. Er komt een passie rond gezonde voeding en automatisch stroomde dat door naar balans in mijn gewicht, afslanken op een gezonde, natuurlijke manier enz.

We mogen ook gaan stoppen met onze negatieve zelfpraat he. Het zit zo in ons ingebakken dat we altijd wel iets negatiefs te zeggen hebben over wat we doen, aantrekken, … ‘In deze broek heb ik een dikke kont’, ‘Met die heupen van mij kan ik maar beter niet snoepen’….  Ik durf er ook nog schuldig aan zijn hoor maar als ik het merk bij mezelf plak ik er meteen een positieve uitlating achter.

Erfelijkheid is natuurlijk, net als medische zaken, ook een factor dat gewichtstoename of te fel vermageren kan veroorzaken. De ene heeft super slanke genen en de andere moet daar wat meer op letten. That’s life, de ene kan prachtig tekenen en bij de andere (ik) lijkt een olifant op een dolfijn als ze je vragen om een olifant te tekenen. De ene staat prachtig met een roze jurk, de andere staat flatterender met groen… Zo bekijk ik het. Het allemaal genetisch. Ook gewicht, staat van je huid, je lengte, … Het is een deeltje van wie we zijn en omarm dat.

Ikzelf had een ‘eetprobleem’ vroeger en dat is allemaal opgelost en verwerkt maar toch zal dat een deeltje in me zitten. Ik heb dat zeer goed onder controle en er is geen sprake meer van een probleem. Integendeel, ik hou van gezonde voeding en experimenteren met voeding en voedingsstijlen. Maanden geleden hadden we nog een heftig probleempje uit ons verleden en dan voel ik ook dat de kast met koekjes en chips een bron is van troost. Genetisch bepaald… Dat in combinatie met een gebroken voetbeentje en niet meer kunnen lopen zorgde ook voor enkele kilo’s meer. Ik voel dat, zie dat en pak dat aan. Rustig, op mijn tempo, nieuwe strategie erin zonder te lopen om de twee dagen maar ik ga voor mezelf zorgen. Ben trots op mezelf dat ik dat aanpak en me dan beter voel. Ben blij en trots op mijn lichaam want ik zie mijn lijf graag.

En voor al dat ik nu verteld heb geef ik aan jou, vrouw, misschien wel meevoelend met wat ik hier schrijf, een masterclass op vrijdag 19 juli van 10u tot 11u30. “Blijer in je lijf” is de titel en ik neem je anderhalf uur mee in mijn verhaal en hoe yoga, mindfullness, meditatie, de kracht van volharding, EFT mij hier een andere blik op gegeven heeft. Daar kan jij ook inspiratie uit halen! Daarnaast gaan we ons zelfvertrouwen verhogen met enkele opdrachten, ons lichaam leren omarmen en goed voor onszelf zorgen. Kan je er dan niet bijzijn maar wil je dit wel graag horen? Schrijf je alsnog in want iedereen krijgt na de masterclass de opname in de mailbox.

Zodat ook jij, als jij voelt dat dit gaat over jou, ook blijer gaat zijn met jouw lijf. Want jij verdient dat ook! Ik geef je de link naar de masterclass. https://www.healyourhealth.be/webshop/webinars/blijer-met-je-lijf/

You go girl!

xoxo

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!