Ontbijten… soms kijk ik er echt naar uit en soms eet ik ‘s morgens niet. Neen, dat is geen ramp en als ons lichaam in een gezond eetpatroon geen nood voelt om te eten wil dat zeggen dat we op dat moment reserve genoeg hebben om enkele uren verder te kunnen. Ik forceer mijn kinderen nooit om te eten ‘s morgens. Zolang ik weet dat ze een goed gevarieerd eetpatroon hebben en dat ze dan bijvoorbeeld om 10uur vers fruit eten en een degelijk middagmaal nadien is dat voor mij prima.

Los van dat, havermoutpannenkoeken is één van mijn lievelingsontbijtjes. Ik kan daar alles inzwieren van stofjes die mijn lichaam nodig heeft en ondertussen geniet ik van de smaak van havermout, kaneel, appel en deze keer met gebakken banaan. Ik leerde gebakken banaan eten bij mijn grootmoeder die dat geregeld maakte toen ik heel klein was en ik herken de geur onmiddellijk. Daarna heb ik dat lang niet meer gegeten en enkele jaren geleden kreeg ik het terug voorgeschoteld toen ik met Kristof in een Braziliaans restaurant ging eten. Ik was terug verkocht. Tijdens onze vakantie hadden er we nog een variatie op gevonden maar dat is iets minder “healthy”. Bananen in zen geheel op de BBQ leggen tot ze helemaal zwart zijn. Nadien de schil verwijderen en ze mooi in twee op je bord leggen. Op zich niks mis mee denk je nu… 🙂 Als je ze nadien gaat overgieten met de ‘Spaanse 43 Likeur’ is het natuurlijk een ander verhaal. Maar op een feestje zeker eens doen!

Over naar het ontbijt van vandaag. Havermoutpannenkoeken met gebakken banaan. Super gezond en heel voedzaam!

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2 bananen
 • 1 appel
 • kokosolie
 • olijfolie
 • havermoutvlokken
 • kaneel
 • kurkuma
 • 1 ei
 • Amandelmelk
 • Extra toevoeging in je havermoutpapje: collageenpoeder, ashwaganda, proteïne poeder. (Dat zijn mijn dagelijkse persoonlijke supplementen)
 • Afwerking: blauwe bessen, Goiji bessen, ahornsiroop, munt

 

Bereiding:

Maak in een kommetje een papje van het ei, de amandelmelk, havermout, je eventuele supplementen, kaneel, kurkuma en een scheutje kokosolie.

Gebruik een anti-kleefpan en verhit de pan met een scheut olijfolie. Snijd de banaan in schijfjes en leg deze netjes in de pan. Ik heb de appel ook met de rasp tot lange plakjes geraspt en deze bij de banaan samen in de pan laten bakken. Zachtjes laten bakken welteverstaan. Als deze een mooi kleurtje hebben overgiet je het fruit met de havermoutpap. Soms bindt dit papje snel dan voeg je nog wat amandelmelk toe. Verdeel het geheel over de pan en over je fruit en laat ongeveer 10 min op een laag vuurtje staan tot de bovenzijde mooi droog is. Zet je pan van het vuur, leg een bord op de pan en draai de pan om. Dan schuif je de havermoutkoek terug in de pan en laat je nog enkele minuten de onderkant kleuren.

Leg nadien op een bord en werk af met ingrediënten naar keuze. Bij mij waren het blauwe bessen, goiji bessen en wat munt. Indien het niet zoet genoeg zou zijn kan je wat ahornsiroop over de pannenkoek doen maar voor mijn deze keer niet nodig want het waren zeer rijpe bananen en dat was zoet genoeg.

Voila, smakelijk eten en laat gerust horen of zien wat jij ervan gemaakt hebt.

Liefs,

Lindsay

Share This

Share this post with your friends!